Almából készült üzemanyag, csokiból nyert áram

2007. március 21., 15:25
 

A 21. század újabb csodája az alma és a csokoládé. Ezek a finom csemegék nemcsak a háztartásunk fontos kellékei, hanem manapság az egyre népszerűbb bio-életmód elengedhetetlen kellékei is. Azt, hogy hogyan lesz almából üzemanyag, illetve csokoládéból áram, megtudhatod, ha elolvasod az alábbi írást!


 

Biztos te is hallottál már arról, hogy a Föld kőolajkészlete egyre fogy, és a szakemberek egyéb üzemanyagforrások után

Ez a Jaguár még benzinnel fut.
kutatnak. Ezek egyike a hidrogén, a másik a metán.

Egy brit gazdának elege lett abból, hogy a nagyon sokat fogyasztó autóját egyre nehezebben tudja megtankolni, mert annyira drága a benzin. Eszébe jutott viszont, hogy a földjén sok alma terem, és kigondolta, hogy tudna a rothadó gyümölcsből metángázt előállítani. A metán lett az autó bio-üzemanyaga. A korszerűtlen benzin-hajtású járművet előtte persze át kellett alakítania, hogy a motor metánnal is működni tudjon. Azóta vígan szalad a brit utakon az almahajtású Jaguár!

Hogy lehet a csokiból áramot előállítani?
A kutatók már régóta tudják, hogy bármilyen élelmiszer feldolgozható biológiai módszerekkel, vagyis a rothadáskor a baktériumok segítségével energiát nyerhetnek a pusztuló szerves anyagokból. Egy új kísérletnél csokoládéba helyeztek baktériumokat, melyek – akárcsak mi, emberek – óriási étvággyal fogyasztották a csemegét. Eközben olyan, számukra nem ízletes anyagok is keletkeztek – például a hangyasav –, amit igyekeztek gyorsan átalakítani. A művelet eredményeképpen hidrogén keletkezett, amelyet a tudósok üzemanyagcellába vezettek, és áramot termeltek belőle. Így lett a csokoládéból villanyáram!

Ha többet szeretnél megtudni az autókról, a vegyészetről és a feltalálókról, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat Autók, Kémia és  Találmányok című köteteit!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum