A szökevény másodperc

2006. március 24., 13:12
 

2006. január elsején különös dolog történt az órákkal szerte a nagyvilágban. Mindenütt be kellett iktatni egy plusz másodpercet. A szökőmásodperc azért született, mert a Föld kissé lassabban forog, mint ahogy az atomórák szerint forognia kellene. Az alábbi cikkben megtudhatjátok, hogyan keletkezett ez a szökevény másodperc.


 

Az atomóra az egyik legpontosabb időmérő szerkezet.

Mennyi az idő? Ezt a kérdést mindennap hallhatjuk, akár otthon, akár az iskolában vagyunk. Ma már szinte minden nagyobb gyereknek van saját órája, időmérő szerkentyűje. Akad, aki a karján hordja az órát, mások a telefonjuktól tudják meg a pontos időt. A pontos időmeghatározás ugyanis kicsiknek, nagyoknak egyaránt fontos.
Az ősi időkben az aratás sikere, az ünnepnapok, az áldozati szertartások eredményessége függött attól, hogy mennyire pontosan tudták követni az idő múlását. Papok és tudósok dolgoztak keményen azért, hogy megállapítsák, mikor kell elkezdeni egy-egy nagyobb vállalkozást. Legyen szó a piramisok építéséről vagy egy hadsereg útnak indításáról, a helyes időpontot pontosan meg kellett határozni. Ha másként nem ment, őseink megvárták, míg kedvező nem lett a csillagok állása. Szerencséjükre mindig akadtak csillagászok és papok, akik szóltak, ha ütött az óra.
Napjainkban még fontosabb az idő mérése. A tudósok és a kutatók még ma is figyelemmel követik a csillagok járását. Az időt azonban már nem napórával, hanem nagyon pontos atomórával mérik. Ezek a bonyolult szerkezetek az atomok rezgéseit számolják, éppen ezért megbízhatunk bennük.
Az esztendő hosszát kétféle módszerrel is megmérhetjük. A csillagászati év azt az időt jelenti, ami alatt a Föld ismét eljut egy adott pontra égi pályáján. Ennek megállapításához alaposan meg kell vizsgálni a csillagok mozgását. A másik módszerrel, az atomórák segítségével sem nehéz kiszámolni egy esztendő hosszát. Mivel tudjuk, másodpercenként hányszor rezeg az atom, ebből ki lehet számítani az év hajszálpontos hosszát. A tudósok alaposan meglepődtek, amikor kiderült, hogy az atomórával megmért esztendő egy teljes másodperccel hosszabb, mint a csillagászati év.
A csillagászati év néha egy másodperccel rövidebb a kelleténél!
Ez talán nem tűnik olyan nagy bajnak, de a tudósok úgy döntöttek, hogy a különbséget időről időre ki kell javítani. Ezt úgy oldották meg, hogy meghatározott alkalmanként egy-egy szökőmásodpercet adtak az esztendő hosszához. Az atomórák ideje így ismét összhangba került a csillagászati idővel. A szökőmásodpercek beállításával a párizsi Nemzetközi Földforgás és Referenciarendszer Szolgálat foglalkozik. Komoly munkát végeztek, 1972 óta összesen 33 szökőmásodpercet állítottak be a különbség kiegyenlítésére. A legutóbbi javításra 2005. december 31-én került sor.
A beavatkozást a legtöbb ember nem is vette észre, hiszen olyan rövid időegységről volt szó. Ennek ellenére nyugodtabban aludhatunk, hiszen a 2006. esztendő pont olyan hosszú lesz, mint amilyennek lennie kell.
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum