Mamutok szemtől szemben

2008. május 05., 08:16
 

Ugye szeretnél te is végre közelről látni egy gyapjas mamutot? Vagy inkább egy mamutborjú múmiáját vizsgálnád meg alaposabban? Mind olyan érdekes lehet! Ha felkeltetettük az érdeklődésed, látogass el a Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítására, ami április 2-án nyílt. A Múzeum és a Tessloff-Babilon közös kvízjátékán pedig április második hetétől tesztelheted tudásod. A játék 3 hónapig tart, havonta egyszer sorsolunk. Tarts velünk!


  A kiállítás egy időutazásra hívja a látogatót: több mint 10 ezer évvel ezelőtti világ tárul elénk, amikor már régen nem a dinoszauruszok népesítették be a szárazföldet, hanem a náluk kicsit kisebb testű, de azért a mai elefántoknál nagyobb, akár 4 méteres magasságot is elérő, hatalmas agyarú mamutcsordák. A hideg éghajlathoz többek között úgy alkalmazkodtak, hogy a hátukon vastag zsírréteget halmoztak fel és raktároztak el. A nagy termetű állatok nagy távolságokat tudtak megtenni élelem után kutatva.
Tudtad, hogy nem csak egy jégkorszak volt?
A földtörténet során legalább négy nagy jégkorszak, azaz globális lehűlés zajlott le! A legkorábbi nagy jégkorszak 2,7-2,3 milliárd évvel ezelőtt volt. A második jégkorszak alatt 800-600 millió évvel ezelőtt a tengervíz egészen az egyenlítői területekig befagyott! Ezért ezt a jégbolygó korának is nevezzük.

Jégkorszakoknak azokat a több millió évig tartó időszakokat nevezzük, amikor bolygónk felszínének egy részét nagyobb összefüggő jégtakarók borítják.
Tudjuk, hogy Földünk felszínének 10%-át ma is jég borítja. Tehát ma is jégkorszakban élünk, és ennek még koránt sincs vége.
Egy nagy jégkorszakban is váltakoznak a meleg és a hideg szakaszok. Az elmúlt 500 ezer évben 4 hideg és a köztes időszakokban 3 meleg időszak volt.
A legutóbbi „kis jégkorszak” a 14. századtól a 19. századig tartott, melynek egyik mélypontja az 1500-as években volt.
Ha bővebben szeretnél olvasni erről a témáról, ajánljuk Jégkorszak című Mi MICSODA könyvünket.
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum