Tabor
Itt bepillanthatsz
a Mi MICSODA filmekbe:

Get Flash to see this player.

Vadon élő állatok - Otthonuk a természet

:
 

A grizzly a legnagyobb barna medvék közé tartozik. A két lábra emelkedő, hatalmas állat valójában félénk, magányos kóborló. Észak-Amerika erdeiben él. Afrika erdőségeiben és szavannáin lopakodik a leopárd. Éjszaka hatszor jobban lát, mint az ember. Ázsia esőerdeiben artistákat is felülmúló ügyességgel közlekednek a gibbonok a fák ágain. Vadon élő állatok népesítik be Földünk érintetlen tájait a forró sivatagoktól a jeges sarkvidékekig.


 
Itt veheted meg a könyvet >>

Ragadozók: kicsik és nagyok

Afrika a nagymacs­kák, az oroszlánok, leopárdok és gepár­dok kontinense. A leopárd éjszaka hatszor jobban lát, mint az ember, és rendkívül ügyesen mászik fára. Fekete színváltozata a fekete párduc, de hal­ványan rajta is kivehetők a foltok.

Leopárd vagy gepárd?
A leopárdot gyakran összetévesztik a gepárddal, mivel hasonló a mintáza­tuk. Pedig sok mindenben különböz­nek. A gepárd a Föld leggyorsabb szá­razföldi emlőse. Karcsúbb, mint a leo­párd, és sokkal hosszabb, vékonyabb a lába. Szőre finomabban pettyezett, és a feje lényegesen kisebb.

Kisragadozók
A sivatagi róka a kutyafélék családjá­nak legkisebb termetű, arányaiban legnagyobb fülű faja. A többi kutyafé­léhez hasonlóan nincsenek izzadság­mirigyei, nem tud verejtékezni. A forró sivatagi környezetben nagyon fontos a hőleadás — erre valók a hatalmas fülei. Éjszakai vadász, rova­rokkal, gyíkokkal és ki­sebb rágcsálókkal táp­lálkozik. Társas lény, falkában él, ami akár tíz­tagú is lehet.
A szintén a kutyafélék közé tartozó sakálok is  falkában élnek. Az éj leple alatt, magányo­san vagy csoportosan vadásznak. Kisebb állatokat ejtenek el, de a döghúst sem vetik meg. Gyakran ólálkodnak a vadászó orosz­lánok közelében, hogy az elejtett vad ma­radékaihoz hozzájussanak. A ragadozók rendjében önálló családot ké­peznek a hiénafélék. Bár a kutyákra jobban hasonlítanak, a macskafélékkel közelebbi rokonságban állnak. A hiénafélék leggya­koribb faja a foltos hiéna. Olyan erős az áll­kapcsa, hogy a gnú vagy zebra csontjait is össze tudja roppantani. Az afrikai vadkutya, más néven hiénakutya szőre barna-fehér-fekete. A kutyafélékhez tartozik. Társas lény, a falka tagjai közösen gondozzák a kicsinyeket, illetve a sérült és öreg falkatagokat. Az afrikai vadkutyák csapatban vadásznak, és addig üldözik az áldozatot, amíg az kimerülten össze nem esik.

A füves puszta aprónépe
A mongúzfélék családjába tartozó szuriká­ta kisragadozó. Nagy csoportban él, ahol minden egyednek megvan a maga felada­ta. Az őrök hátsó lábukra támaszkodva pásztázzák a környéket. Mivel a szurikáták kíváncsi természetűek, időnként az egész csoport felágaskodik, és mintha vezény­szóra tennék, egyszerre mozgatják jobbra-balra a fejüket, ami mulatságos látvány.

Villámgyors menekülők
Antilopcsorda szökell könnyedén a sza­vannán. Gyűjtőnéven antilopnak nevezzük például a gnút, az impalát és a gazellákat is. Ezek alkotják a legnagyobb állatcsordá­kat Afrikában. Az egész csapat egyszerre iramodik neki, amikor felbukkan egy éhes ragadozó. Porfelhő kerekedik, ahogy a több ezer állat bámulatos sebességgel menekü­lőre fogja.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum