Méhecskepótló drónok és szappanbuborékok

2020. augusztus 26., 12:41
 

Az utóbbi évtizedekben jó néhány növény – köztük a paradicsom, bab, burgonya, hagyma, sárgarépa, de több gyümölcs és gyógynövényféle – termőképessége veszélybe került, ugyanis az ezek virágát beporzó méhek és más rovarok maguk is veszélybe kerültek. Az ő soraikat elsősorban a mezőgazdaságban használt vegyszerek ritkítják meg, de emellett a táplálékforrásaik csökkenése, illetve olykor a klímaváltozás és a paraziták terjedése is hozzájárul a pusztulásukhoz. Az ENSZ szakértőinek jelentéseiből kiderül, hogy mára sok rovarfaj a kihalás szélére sodródott.


 
Kínában fáradságos munkával, egyenként és kézzel végzik el a beporzást az emberek, többnyire nők. A kép a kaliforniai oaklandi múzeumnak azon a jelentős kiállításán is szerepelt, amely a méhek eltűnésének következményeit mutatta be. (Fotó: Laura Barker, Museum of Oakland.)

Kína: létra, bot, ecset és emberi erőfeszítés

Miután Kína egyes vidékeiről szinte teljesen eltűntek a beporzást végző rovarok, az államnak mindenképp intézkednie kellett. A méhészek körében világszerte régóta létezik a bérlés lehetősége, ugyanakkor távoli országokból sok pénzbe kerül méheket bérelni, ezért Kínában inkább emberi munkaerővel pótolják a kiesett pollenizációt (szakszóval ez a neve a beporzásnak). Ehhez apró ecseteket használnak, amelyet a fákhoz igazodva rövidebb-hosszabb botokra erősítenek, olykor természetesen létráról is dolgoznak. Ilyenkor a pollenzsákokban lévő érett virágport kell átvinniük a bibeszálra úgy, hogy ott meg is tudjon tapadni.

A munka elsősorban a nőket vonja el az életük egyéb tevékenységeitől vagy a pihenéstől, de sok férfi is részt vesz a nagy figyelmet és finom mozdulatokat is igénylő tevékenységben. A Szecsuán tartományban élő gyümölcstermesztők például már évek óta kézzel végzik a virágok beporzását, amelyet szinte önálló szakmává fejlesztettek. Fáradságos és önfeláldozó munkájukkal rengeteg pénzt spórolnak meg a kormánynak, amely a mai napig nem próbálkozik ennél emberkímélőbb, és egyúttal korszerűbb megoldásokkal. Például azzal, amivel viszont a japán tudósok 2017 óta foglalkoznak: ők drónokkal helyettesítik a méheket.

A cikk folytatása itt olvasható.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum