A filmtörténet kezdetei

2006. április 25., 15:23
 

Szinte elképzelhetetlen, de volt egyszer, nagyon régen egy korszak, amikor nem lehetett moziba járni! Szegény őseink csak szomorkodtak szombat délutánonként, és várták, hogy valaki végre feltalálja a mozgófilmet. Szerencsére egy idő múlva színre léptek a Lumiere fivérek, és találmányukkal egy csapásra megváltoztatták a világot. Peregni kezdett a film!


 
A filmtörténet alighanem azzal a filmmel kezdődött, melyet Louis és August Lumiere 1895-ben, a párizsi Grand Café-ban mutatott be.
Ilyen volt egy korabeli filmes plakát.

A mozi azonnal sok pénzt hozott a konyhára!

A két fivér, August (1862-1954) és Louis Jean Lumiere (1864-1948) 1895-ben fejlesztették  ki azt a készüléket, mellyel filmszalagra vehették a mozgásokat és rövid film formájában le is játszhatták azokat. A gépet kinematográfnak nevezték el. A fivérek éjt nappallá téve dolgoztak álmuk megvalósításán egy lyoni gyárban. Munkájukat ezért jogosan nevezhetjük filmgyártásnak! Végül eljött a nagy áttörés napja. Munkájuk gyümölcse 1895. december 28-án érett be, amikor egy párizsi kávéházban megtartották az első nyilvános filmvetítést, mégpedig fizető közönség előtt. A filmen a mindennapi életből mutattak be jeleneteket. Azt vették fel, ahogy a munkások elhagyják a Lumiere gyárat. Talán meglepő, de világraszóló szenzáció lett a rövid alkotás!
Abban az időben egy film még alig tartott tovább egy percnél, és csak fekete-fehér volt. A nézők eleinte azt hitték, hogy amit látnak, az a valóságban történik. Így eshetett meg egy alkalommal, hogy amikor egy érkező vonatot mutattak a filmvásznon, sokan riadtan kiszaladtak a teremből. Az utókor szerint abban a pillanatban született meg a mozi.
A kinematográf felhasználásával Louis Lumiere elkészítette a napjainkban is használatos lyukasztott filmszalag ősét. Ez akkoriban még nem celluloidból, hanem egy speciális rétegelt papírból készült. A testvérek nemcsak zseniális feltalálók és fejlesztők voltak, hanem rátermett, kiváló üzleti érzékkel megáldott vállalkozók is. Az első bemutató után hamarosan már napi húsz alkalommal vetítették a filmjeiket, és ezzel naponta 2500 frankot kerestek.
 
A sikerfilmek listája:
Az első filmek a mindennapi életről szóltak. Olyan fantasztikus témákat dolgoztak fel, mint például az alábbiak:
"L´arroseur arrosé" – A lelocsolt locsoló: Egy fiú a kertészt bosszantja a slaggal, majd hirtelen az arcába fröcsköl egy vízsugárral.
"Le Déjeuner de bébe"– A baba reggelije: Egy anya a térdén ülő kisgyermekét eteti.
"La Sortie des usines"– A gyár elhagyása: Bemutatja, hogyan hagyják el a munkások a gyárat.
"Le Débarquement du congrčs de photographie ŕ Lyon": A résztvevők megérkezése a fényképész-kongresszusra Lyonban
 
Az élet írta a forgatókönyveket
Ezeknek a filmeknek még nem volt forgatókönyvük, egyszerűen a valóságot mutatták be. Az egyik szalagra például azt rögzítették, ahogy egy vonat megérkezik a vasútállomásra. Úgy vették fel a mozdonyt, mintha a mélyből érkezne a filmvászonra, egyenesen a nézők irányába. Az első sorokban ülők megijedtek, amikor a vonat föléjük magasodott. Ekkor történt, hogy sokan rémülten kirohantak a moziból.
Ha ez a találmány felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnél részletesebben is megismerkedni a hétköznapjainkat megváltoztató felfedezésekről és találmányokról, akkor olvasd el a MiMicsoda sorozatban megjelent Találmányok című könyvet. (Kattints rá az egérrel!)
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum