Itt a japán Rubik-kocka?

2008. november 17., 09:12
 

Japánban már kapható a Takedzsi Hidetosi által tervezett új Rubik-kocka, a Rubik's Mirror Blocks. Miben különbözik az eredetitől? A kockák egyszínűek és különböző méretűek. Így, ha elforgatjuk, a kocka forma megtörik, és egészen bonyolult alakzatokat állíthatunk elő. A játék lényege már nem az, hogy az azonos színű kockák egy oldalra kerüljenek, hanem magának a kocka formának a kirakása.


 
Kiről kapta a nevét a Rubik-kocka?

Az eredeti és a japán újdonság

A Rubik-kocka elnevezését feltalálójáról, Rubik Ernőről kapta.
Rubik 1944. július 13-án, Budapesten született. Építészmérnöki kar elvégzése után az Iparművészeti Főiskolán tanult szobrászatot majd építészetet is. A Bűvös kockát (merthogy Magyarországon korábban így ismerték) 1975-ben alkotta meg. Eredetileg egy olyan kockát szeretett volna készíteni, ami alkalmas a térbeli mozgások szemléltetésére és 2x2x2 kockából áll, de később észrevette, hogy ez játéknak is jó. Az „igazi” kocka végül 3x3x3 kockából állt össze, és minden oldala más-más színű lett. Két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek, tehát a fehérrel a sárga, a pirossal a narancssárga, a kékkel a zöld helyezkedik el átellenesen.
A játék népszerű lett hazánkban, már 1980-ban 1 millió darab kelt el belőle (azaz minden tizedik ember ezzel játszott), majd hamarosan meghódította az egész világot.
A kockának később készült 2x2x2, 4x4x4 (Rubik bosszúja), sőt 5x5x5 kockás (A professzor kockája) változata is.
 
Egy kis matematika
A 3x3x3-as kocka forgatásával 43 252 003 274 489 856 000 (azaz kimondva: negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer) különböző állás hozható létre. Ha az ember minden másodpercben fordít egyet a kockán, és ezt a nap 24 órájában csinálja (feltéve, hogy nem jut olyan álláshoz, amit már egyszer kipróbált), akkor 1 371 512 026 715 évre van szüksége az összes lehetséges állás kipróbálásához.
 

Te ki tudnád rakni?

Versenyek, rekordok
Az első Rubik-kocka-világbajnokságot 1982-ben Budapesten rendezték 19 ország részvételével. 2007-ben ismét hazánk adott otthont a világbajnokságnak.
A versenyeken a kocka kirakását időre mérik.
Erik Akkersdijk 2005 óta adja közre honlapján a kockaforgatás trükkjeit. 

A világrekordot 2008-ban Erik Akkersdijk 18 éves holland fiú állította fel, aki 7,08 másodperc alatt forgatta ki a Rubik-kocka oldalait. Ugyanezen a versenyen született az új magyar rekord is: Baticz Milánnak 9.28 másodperc alatt sikerült ugyanez.
 
Te is ismered a Rubik-kockát? Ha még többet olvasnál róla, és egyéb hazai hírek és érdekességek is érdekelnek, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat 100. kötetét, az Otthonunk, Magyarországot! Jó szórakozást!
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum