Kitüntették a katicabogarat

2006. március 24., 13:54
 

Neves rovarkutatók a katicabogarat, egész pontosan a hétpettyes katicabogarat (latin nevén Coccinella septempunctata) kiáltották ki az idei év rovarának. Ezt a címet minden évben más rovarfajnak ítélik oda a híres rovarkutatók és tudósok. Elnyerésére a veszélyeztetett fajoknak van a legnagyobb esélyük, elsősorban azoknak, amelyeknek az életterük is kockán forog . A választás gyakran esik feltűnő vagy érdekes fajtákra. Cikkünkből kiderül, kik a katica barátai és az ellenségei.


 
Megérdemelte a kitüntetést!
Mesék és mondókák hőse.
A katicabogár egyszerre érdekes és veszélyeztetett állat. Életteréből, a cserjésekből és a mezőkből egyre nagyobb területeket vesz el a modern mezőgazdaság. Közkedveltségét a róla született mondókák, gyermekdalok és mesék is igazolják. A katica az egyik legismertebb természetes kártevőirtó. Vegyszerek nélkül tartja sakkban a levéltetveket. Egy nap alatt átlagosan ötven darabot pusztít el, és mivel ez a bogár körülbelül egy évig él, egyetlen egyed élete során közel kétezer kártevőtől szabadítja meg a növényeket.
Egyes hangyafajok a levéltetű által kiválasztott édes váladékkal táplálkoznak, ezért érthető módon nem örülnek a katicabogár szorgalmának. Saját területükön igyekeznek megvédeni tőle a tetveket.
Egyéb, váladékkal táplálkozó rovarok és néhány madárfaj is veszélyes lehet a hétpettyesre. Ezért a katica önvédelemből keserű és mérgező nedvet bocsát ki. Váladéka az emberre szerencsére nem ártalmas. Van még egy érdekes módszere a védekezésre: veszély esetén halottnak tetteti magát, leesik, és nem mozdul.
Étlapján a levél- és pajzstetveken kívül pollenek és virágok nektárjai is szerepelnek.
Nagyon hasznos jószág.
Latin neve Coccinella septempunctata.

Hogy mi mennyire szeretjük ezt a kis bogarat, mi sem jelzi jobban, mint az a sokféle kedves név, amelyen szólítjuk őt. Egyes helyeken kató, katalin, katalinbogár vagy bödebogár is szerepel a névsorban, és ezt a felsorolást sokáig folytathatnánk.
Világszerte mintegy ötezer-ötszáz alfaja ismert. Különösen elterjedt a trópusi és a szubtrópusi vidékeken. Az egyes fajok elsősorban a pettyek számában és a kitinszárny színében térnek el egymástól. Léteznek két-, öt-, hét-, tíz-, tizennégy, tizenhat, sőt huszonkét pettyes katicabogarak. Legelterjedtebbek a piros alapon fekete pettyesek, de vannak fekete alapon piros pettyes, vagy sárga-fekete fajták is.
A katicabogár pöttyei mindig a fajtájára, és nem a korára utalnak, mint ahogyan azt sokan hiszik.
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum