M009 - Energia - Olvasópróba 2.

:
 

Hogyan működik az atomerőmű?


 

Az atomerőműben atomenergiából
állítanak elő elektromos áramot.



Az úgynevezett forróvizes reaktornál a reaktortartályban magenergia segítségével elpárologtatják a vizet. Ez a tartály helyettesíti a szénerőmű hatalmas fűtőkazánját. Nagy nyomású gőz hajtja a turbinát, a turbina pedig az áramot fejlesztő generátort hozza mozgásba.
Mi játszódik le a reaktortartályban? A mintegy 800 fűtőelemből álló reaktormag elpárologtatja a rajta átáramoltatott vizet. Mindegyik fűtőelemben több tucat üzemanyagrúd található. Ezek a tulajdonképpeni fűtőanyaggal feltöltött fémcsövek. A fűtőanyag a hasítható urán-235 izotópot dúsított formában tartalmazza. A hűtővíz alulról felfelé áramlik át ezeken az üzemanyagrudakon. Az urán atommagok hasadása energiát termel, ezt a víz hő formájában kapja meg, ezért gőzzé alakul.
A víznek van még egy szerepe: úgynevezett moderátorként szolgál, lefékezi a maghasadások során felszabaduló neutronokat, amelyek egyébként túl gyorsan mozognának ahhoz, hogy a láncreakció keretén belül további atommagokat hasíthatnának el.
Minden atommaghasadásnál két-három új neutron képződik. Ha ezek mindegyike újabb hasadást váltana ki, túl sok energia szabadulna fel. Ennek a megakadályozására minden reaktorban szabályozórudakat alkalmaznak, amelyeket kisebb vagy nagyobb mélységig lehet betolni a reaktormagba. A szabályozórudak neutronokat elnyelő anyagból, például kadmiumból készülnek. Minél mélyebbre tolják be a szabályozórudat a reaktormagba, annál több neutront fog be, s annál kisebb számban kerül sor energiatermeléssel járó maghasadásra. A szabályozórudak kihúzásakor több neutron marad aktív, s nő a felszabaduló energia mennyisége. Az energiatermelést a szabályozórudak ki- és betolásával nagyon jól lehet irányítani, vagy szükség esetén leállítani.
Nyomás alatt álló hűtővizes (nyomottvizes) reaktornál a magenergiával felmelegített víz nem forr el, a nagy nyomásnak köszönhetően cseppfolyós marad. Ez az első (ún. primer) körben lévő víz csővezetékeken keresztül felmelegíti a második (szekunder) kör vizét, s ennek a gőze hajtja a turbinát. Ez utóbbi víz ily módon nem érintkezik a radioaktív vízzel.

Egy átlagos kiépítésű nyomottvizes reaktorban az egyenként 300 üzemanyagrúddal felszerelt 200 fütőelem 1300 megawatt energiát állít elő.
A reaktorokban  többszörös védelemmel biztosítják, hogy a radioaktív anyagok ne juthassanak ki, de hibák, balesetek előfordulhatnak.

Ha szeretnél többet megtudni a Mi MICSODA sorozat Energia című kötetéről, kattints ide.

Mennyi energia érkezik a Napból Földünkre?
Van-e jövője a szélenergiának?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum