M045 - Ásványok és kőzetek - Olvasópróba 1.

:
 

Hogyan keletkezett a szén?


 

Egy másik biogén üledék a karbonkori mocsárerdőknek köszönheti létrejöttét: ez a szén. Az elpusztult növényeket rendszerint lebontják az állatok, a gombák és a baktériumok. Amikor azonban belesüllyedtek az iszapba, ahol nem volt elegendő oxigén a teljes korhadáshoz, fás anyaguk megmaradhatott. A szén kialakulásának első szakaszában nagy kiterjedésű tőzegrétegek keletkeznek, amelyek a földtörténet során mind mélyebbre süllyednek. A növekvő nyomás és a Föld belsejében emelkedő hőmérséklet miatt a tőzeg lassan átalakul lignitté, majd barnaszénné, később fekete kőszénné. Az utolsó szakaszban az antracit keletkezett. Eközben az egykor hatalmas kiterjedésű tőzegrétegek széntelepekké tömörödnek. A barnaszén kőszénné, majd antracittá való átalakulása során éghető gáz (metán) szabadul fel. A metán a fő alkotója az emberiség számára fontos földgáznak.
Lignitet ma még a felszínhez olyan közel lehet találni, hogy külszínfejtéssel bányászható (például az Északi középhegységben a Mátra és a Bükk lábánál.) A barna- és a feketeszén kitermelése azonban többnyire nagyobb mélységben, a bányákban folyik.

Amíg korábban a bányásznak nehéz fizikai munkával, csákánnyal kellett fejtenie a szenet, addig ma hatalmas gépek gyalulják a széntelepet.



 

Szeretnél többet megtudni az Ásványok és kőzetek című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Hogyan játszódik le a vulkánkitörés?
Mi a különbség az ásványok és a kőzetek között?

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum