Itt bepillanthatsz
a Mi MICSODA filmekbe:

Get Flash to see this player.

M052 - Madarak - Olvasópróba 3.

:
 

Egyformák-e a madártojások?


 
A tojások tartalma szinte azonos, külső formájuk, méretük és színük azonban igencsak különbözik egyes madárfajoktól függően. Vannak hosszúkás, vékony tojások, mint pl. a búbos vöcsöké, és csaknem szabályos golyó alakúak, melyek a baglyokra jellemzőek. A bíbicek és más gázlómadarak tojásai az egyik végükön hegyesen kúposak, a galambokéi ellenben mindkét oldalukon csaknem egyformán lekerekítettek.
Az egyforma nagyságú madarak tojásainak mérete is jelentősen különbözhet egymástól. A dankasirály és a városi galamb súlya egyaránt 350 gramm. A sirály tojása a maga 35 grammjával több mint kétszer olyan nehéz, mint a galambtojás, amely csupán 17 grammot nyom. A galambfióka fészeklakó, a dankasirály viszont fészekhagyó.

A galambok, a baglyok és általában az odúban költő madarak fehér tojást raknak. A nyitott fészkű énekesmadarak tojásai általában világoszöld vagy barnás színűek, és fekete pontokkal, foltokkal vagy egyéb mintával ékesítettek. A bíbic, a sirály és a legtöbb, talajon költő madár tojását kitűnően álcázza a színe. Sokszor olyan jól beleolvadnak a talaj színébe, hogy még közvetlen közelről is alig lehet észrevenni őket. Az emu zöld tojása mélykékes árnyalatával tér el a vörösbegy kékeszöld tojásától.
 

Szeretnél többet megtudni a Madarak című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Miért nem gyarapszik állandóan a madarak száma?
Miért tudnak a madarak repülni?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum