Hol terem a tiszavirág?

2009. június 22., 12:29
 

Hallottál már arról, hogy a Tisza évről évre virágba borul június közepén? Mit gondolsz, növény vagy állat a tiszavirág? Ha elolvasod cikkünket, megtudod, sőt arra is választ kaphatsz, hogy mit jelent a kérész életű kifejezés, és hogy miért védett a tiszavirág.


 

Minden évben a nyári napforduló táján, június közepén különleges természeti jelenséget figyelhet meg, aki a Tisza középső szakászán jár: kivirágzik a folyó. A látványos esemény mindig az esti órákban történik. A tiszavirág valójában nem növény, hanem állat, egy alig 10 centiméteres, a kérészek családjába tartozó rovar. Mégis virágzásnak nevezik, mikor a víz felszínét ellepi a milliónyi rajzó tiszavirág, mert levetett ruhájuk és násztáncuk után aláhulló tetemük úgy teríti be a folyót, mint egy virágszőnyeg.  


Egy nap az életük
A tiszavirág, latinul Palingenia longicauda két párszárnya világosbarna, teste 2,5-3,8 cm-es, a fehér farksertéivel akár 12 cm hosszú is lehet. A nőstények nagyobbak a hímeknél, farksertéik rövidebbek, így gyorsabban képesek repülni. Egy nőstény 7-8000 petét rak a víz felszínére, amelyek lesüllyednek a fenékre, befúrják magukat az agyagos aljzatba, és ott három éven át növekednek, közben 20-szor vedlenek. Az iszapban található szerves hordalékkal táplálkoznak, ők maguk pedig a tiszai halak, békák táplálékai. Amikor növekedésük befejeződik, kirajzanak, előbb a hímek, azután a nőstények röppennek fel. Levetik lárvabőrüket, és megkezdik néhány órás életüket. Ezalatt már nem táplálkoznak, csak párzanak, végül elpusztulnak. A násztánc közben a nőstények lerakják az újabb petéket, s a folyó mélyén elölről kezdődik minden.

Mire mondjuk, hogy kérész életű?
Biztosan te is hallottad már, hogy valami kérész életű vagy tiszavirág életű. Mindkettő ugyanazt jelenti: valami, például egy újság vagy egy mozgalom annyira rövid ideig működött, hogy nem tudott kibontakozni. Amikor valamire ezt mondják, sokszor negatív töltete is van a közlésnek: nem elég jól találták ki, esetleg valamilyen külső hatás okozta a bukást.

Védett faj

A tiszavirág régen a hidegebb északi tájak kivételével egész Európában élt, ám a klímaváltozás, a környezetszennyezés és a folyószabályozások miatt az 1900-as évek első harmadában kihalt Nyugat-Európából, mára Közép-Európában is csak főleg a Tiszában él tömegesen. A kérész ezért védett faj, egyetlen példány értéke több ezer forint. Hiába kedvenc csemegéje tehát jónéhány tiszai halnak, mégis tilos csalinak tűzni a horgászbot végére!

A tiszavirágról, és még sok hazai érdekességről és látványosságról a Mi MICSODA Otthonunk, Magyarország című kötetében olvashatsz.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum