Hogyan hódította meg az ember a Holdat?

2009. augusztus 10., 11:28
 

Amiről Jules Verne Utazás a Holdba című regényében az 1800-as évek közepén még csak fantáziált, száz évvel később valóra vált: két amerikai űrhajós 1969. július 21-én a Hold felszínére lépett. Kíváncsi vagy, hogy mit csináltak az űrhajósok a Holdon? Cikkünkből sok részletet megtudhatsz az első holdra szállásról és az azt előkészítő időszakról.


 
Ki lesz az első az űrben? 
Az űrkutatás a földi légkörön túli környezet űreszközökkel történő kutatásával foglalkozó tudomány. Az űr felfedezése költséges, ezért kevés ország engedhet meg magának saját űrprogramot. Az űrkutatás kezdetén két szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió (1991 óta Oroszország és 15 utódállam) egymással versengve dolgoztak űreszközök és az ember világűrbe juttatásán. Míg az első űrhajós szovjet volt (Jurij Gagarin, 1961-ben), a holdra szállás amerikai asztronautáknak sikerült 1969-ben.
 
 
 
 
Holdra fel! 
A holdra szállási programot a szovjet űrsikerek után John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke hirdette meg 1961-ben. Az Apollo-program tragikus indulása (az Apollo–1 fedélzetén az indulás előtt tűz ütött ki, az űrhajósok bennégtek) után az amerikaiak lépésről lépésre értek közelebb a kitűzött célhoz. Az űreszközök tesztelését követően a Földet 163-szor megkerülő Apollo–7 fedélzetén már asztronauták is utaztak. Az űrhajósokat ugyancsak szállító Apollo-8 elsőként lépett ki a Föld vonzáskörzetéből. Az Apollo–10 legénysége 15 kilométerre megközelítette a Holdat, és többször megkerülte. Alig néhány hónappal később, 1969. június 21-én az Apollo–11 két űrhajósa, Neil Armstrong és Edwin Aldrin végre a Holdra lépett, ahol 20 órás sétát tettek, közben harmadik társuk, Michael Collins a parancsnoki egységgel keringett a Hold körül. Az eseményt világszerte élőben közvetítette a tévé. Az Apolló-program 1972-ig folytatódott, az Egyesült Államok a 3 év alatt 12 űrhajóst küldött a Holdra, akik összesen 299 órát és 321 percet töltöttek a felszínén, és összesen 95,7 kilométert sétáltak.
 
 
Mit csináltak a Holdon az űrhajósok? 
Az űrhajósok holdsétájuk során fényképeket készítettek a felszínről, mérőműszereket állítottak fel, kőzetmintákat gyűjtöttek, és telefonon beszéltek Nixon elnökkel. Leszállásuk emlékére kitűzték az amerikai lobogót, és egy nemesfémtáblát is elhelyeztek a következő felirattal: „Az ember ezen a helyen lépett először a Holdra 1969-ben. Békével jöttünk az egész emberiségért. Neil A. Armstrong űrhajós, Michael Collins űrhajós, Edwin E. Aldrin űrhajós, Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.” Egy szilíciumtáblát is leraktak, 73 nemzet üzenetével. A holdjárók 1969. július 24-én tértek vissza a Földre, a Csendes-óceánon landoltak. 
 
Tipp: Az eddigi holdra szállások helyszínei megtekinthetők a Google Moon műholdas térképen.
 
Ha érdekel az űrkutatás története, lapozd fel Az Univerzum – A világűr kutatása című Mi MICSODA-könyvet.
 
 
 
 
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum