Európa legszebb bélyege

2009. november 08., 17:14
 

Mégis mozog a Föld! – Galileo Galilei olasz csillagász mondata ihlette meg Nagy Péter grafikust, aki az európai bélyegek szépségversenyére is benevezett bélyegtervével. Nem hiába, mert az internetes szavazás az ő bélyegét tartotta a legszebbnek idén. Ha érdekel a bélyeg története, és hogy ki tervezte Magyarország első bélyegét, olvasd el cikkünket!


 

Magyar postabélyegek

A bélyeg használatának története
Az első postabélyeg 1840. május 6-án került forgalomba Nagy-Britanniában. Megjelenését az a káosz tette szükségessé, ami a szigetországban eluralkodott a levelek kézbesítésénél. A 19. század elejére annyira magasra emelkedtek a levelek kézbesítéséért fizetendő díjak, hogy a kereskedők, és más tehetősebb emberek inkább a posta kikerülésével, küldöncökkel vitették házhoz küldeményeiket. Ebben az időben még a címzettnek kellett a kézbesítésért fizetnie. Ezen változtattak úgy, hogy azokra a küldeményekre, amelyekért a feladó fizette ki előre a kézbesítés költségét, egy apró címkét ragasztottak. Megoldandó volt még, hogy a levelekért előre fizetendő díjak lerovás miatt ne kelljen a feladónak minden alkalommal a postahivatalokat felkeresnie. Ennek érdekében készíteni kellett egy nehezen hamisítható értékjegyet, amely a postahivatalokban előre megvásárolható volt, és amely a levélre ragasztva hitelesen igazolta a postai díj kifizetését.

Than Mór bélyegterve

A bélyegek Magyarországon
A szabadságharc alatt Than Mór festőművész megbízást kapott a Debrecenben működő Kossuth-kormánytól az első magyar bélyeg tervének elkészítésére. A bélyegterv el is készült, azonban a megvalósítás csak a nyomdai előkészítésig juthatott. 1850 és 1867 között Magyarország mint az Habsburg Birodalom egyik tartománya, az Osztrák Postaigazgatás alá tartozott. 1850. június 1-jén jelent meg az első bélyeg hazánkban. Ez tehát osztrák bélyeg volt, a rajta látható Habsburg kétfejű sas hamarosan az elnyomás jelképévé vált.
Az első magyar postabélyeg-sorozatot a Kiegyezés után, 1867. június 1-jén bocsátották ki. A bélyegeket, technikai feltételek híján, Bécsben nyomtatták, és az – immár önálló – osztrák posta is használatba vette azokat, mégis ez tekintendő az első magyar bélyegsorozatnak. Az első, Magyarországon nyomtatott magyar postabélyeget 1871. május 1-jén bocsátották ki. A bélyeg a budai Állami Nyomdában készült.
Lassan a bélyeg nemcsak hasznos cikk volt, hanem esztétikai célokat is kezdett szolgálni.

A nyertes bélyeg, Nagy Péter tervezése

Európa legszebb bélyege: 2009.
Eppur si muove!, azaz Mégis mozog! – Galilei ezen mondata alapján készítette el a Magyar Posta grafikusa az idei nyertes bélyeget. A PostEurop, az európai posták szövetsége minden évben pályázatot ír ki egy bélyeg megtervezésére. A tagposták közösen szavazzák meg az esztendő témáját. Az idei versenyen – mivel 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve is, ezt a témát adták a tervezőknek. A bélyegtervek megjelentek a PostEurop honlapján, és az Interneten keresztül

Reich Károly gyermekkönyv-illusztrációja

bárki szavazhatott a legkitűnőbb alkotásra. A voksok majdnem felét a magyar bélyeg kapta.
Nagy Péter képén a kisívet és a benne található bélyegeket a csillagászatra utaló grafikai kompozíció díszíti. Az egyik címleten Galilei portréja és a róla elnevezett, 1989-ben útnak indított űrszonda látható, a másik a Jupitert és annak négy holdját ábrázolja. A keretrajzon Galileo távcsöve, illetve ma használatos  rádiótávcsövek láthatók, az alnyomatot képező háttér maga a világűr. A bélyegek közötti kapcsolatot erősíti, hogy éppen a Galileo űrszonda kutatta a Jupitert.   
Jövőre gyermekbélyeget kell tervezni, a Magyar Posta Reich Károly meseillusztrációit jeleníti meg. A híres magyar grafikus művei először jelennek majd meg magyar bélyegen.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum