A morzejelek

2010. február 18., 21:10
 

1838. január 6-án mutatta be először Samuel Morse az elektromos távírókészülékét. Az azóta világszerte megismert morze-kódrendszert számos területen használják ma is. A hajózásban és a távírásban is elterjedt, annak ellenére, hogy mára inkább a vezeték nélküli kommunikáció vette át helyét. Ha érdekel, ki volt Samuel Morse, és milyen elvek szerint állította össze jelrendszerét, olvasd el cikkünket!


 

Samuel Morse

Samuel Morse
Morse Charlestownban, Boston közelében, Massachusetts államban, az Amerikai Egyesült Államokban született, egy kálvinista lelkész és Elizabeth Morse gyermekeként. Unokabátyja George Washington volt. Nem tudósnak, hanem művésznek indult. Andoverben a Phillip's Akadémián tanult festészetet, majd 1810-ben diplomát szerzett a Yale egyetemen. 1811-től 1815-ig Angliában élt, majd a következő tíz évet vándorművészként töltötte; különösen a portrékért rajongott. 1832-ben tért vissza Amerikába, a New York-i Egyetemen mint a festés és rajzolás professzora dolgozott.  

A kódok eredete

Egy korai morzebillentyű, 1904-ből

Az elektromágnesekről egy hazafelé tartó hajón hallott, s ezek után maga is elkezdett foglalkozni ezzel a művészettől távol álló témával, s ez volt az első lépés az elektromos telegráf felé. Morséra leginkább az általa kidolgozott kódrendszer (morzekód) miatt emlékeznek, és nem a műszerre, amely először lehetővé tette ennek használatát. A kódot ma is használják. A morzekód olyan kommunikációs kód, mely latin betűs írott szöveg átvitelét teszi lehetővé. Ilyen eszköz a távíró, amit 1835-ben talált fel a telegráffal együtt (még a rádió feltalálása előtt). A kód a rádióamatőr szolgálatokban manapság is használatos.
Morse első távirata, amit Washingtonból Baltimore-ba küldött 1844. május 24-én reggel 8 óra 45 perckor született. A szöveg így szólt: Mit mívelt Isten?
Morse a pontokból és vonásokból álló, betűket és írásjeleket jelentő jelcsoportjait nem véletlenszerűen határozta meg. Egyik rokona nyomdász volt, aki a kész betűket rekeszekből álló tárolókban tartotta. Morse megfigyelte, hogy bizonyos betűkre és jelekre többször volt szükség, másokat pedig ritkábban használtak fel. Az angol ábécé leggyakrabban használt betűjének, az "E"-nek egy pont lett a jele, míg a második leggyakoribb betűnek, a "T"-nek egy vonás. Az "O" betű három vonás, míg a következő rövid betű, az "A" egy pontból és egy vonásból áll össze. Az "N" betű ennek épp fordítottja lett, egy vonás és egy pont a következő...
 
 A morzejelek
Betű
Morzejel
Betű
Morzejel
Betű
Morzejel
Betű
Morzejel
A
.–
E
.
K
–.–
Q
– –.–
Á
.– –.–
É
..–..
L
.–..
R
.–.
Ä
.–.–
F
..–.
M
– –
S
B
–…
G
– –.
N
–.
T
C
–.–.
H
....
O
– – –
U
..–
Cs
.– – – –
I
..
Ö
– – –.
Ü
..– –
D
–..
J
.– – –
P
.– –.
V
…–




































_ _ _  .-..  …–  .–  …  –..      .  .–..      .–.  ..–..   – –.  ..   
–.–.  ..  –.–  –.–  .  ..  -.  -.-  .  -
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum