Leglustább madarunk, a kakukk?

2010. november 11., 11:42
 

A kakukk hangjáról kapta nevét. A madár gerle nagyságú, hosszú farkú, sötétszürke, sárga lábú, vörös szemű fajta. A madarak közül ő az egyetlen élősködő, úgynevezett költésparazita. Hogy miért alakultak ki, és hogyan változtak a szokásai, erről olvashatsz cikkünkben.


 

Az alsó két tojás kakukktojás - te vajon felismernéd?

Kérdések-válaszok
A népiesen kukókának nevezett madár (neve a latin Cuculus canorus elnevezésből ered) fura szokásairól híres. Ezek közül a legismertebb, hogy tojását más madarak fészkébe rakja. Hogy miért van szüksége a kakukknak erre a körülményes eljárásra ahhoz, hogy fiókáit másokkal neveltesse fel? A kakukk – költöző madár lévén – előbb indul telelő útjára, mint ahogy fiókája életképessé válna. A szaporodási időszak letelte után a felnőtt madarak megkezdik vándorútjukat, és fiókáikat sorsukra hagyják. Egy fészekbe mindig csak egy tojást tojnak, de pár napos időközökkel a tojásrakásra akár 15-20 fészket is használnak. A fiókák első telüket itthon töltik, és csak a második évben indulnak el első vándorútjukra. Nem nevelőszüleikkel repülnek, hanem "igazi" szüleik költözési útvonalát követve jutnak el az afrikai telelőhelyükre.

Miért kakukktojás a kakukk tojása?
A kakukk tojása a törzsfejlődés során alkalmazkodott a gazdamadarak tojásaihoz, így a fészkét rakó gazdamadár nem ismeri fel azt a saját tojásai között. A leggyakoribb kakukkot keltető gazdamadarak: a nádiposzáta, a réti pityer és az erdei szürkebegy. A kakukk azonban más módon is kicselezi a kiszemelt gazdamadarat. Tudja, hogy az ő fiókája egy nappal a többiek előtt fog kibújni a tojásból. Ez az egy nap egy fióka életében nagyon hosszú idő, ez már elég ahhoz, hogy a kakukk erősebb legyen a fészekben kikelő többi fiókánál. Emellett jóval nagyobb testalkatú is, mint az, aki kikölti, így erőfölénye is nyilvánvaló. A kikelt fióka előbb-utóbb vagy a tojásokat vagy a mellette élő fiókákat túrja ki a fészekből, így egyedüli fióka marad. Az élelmet hozó gazdamadár egyedül őt eteti. Néhány kutató a közelmúltban kiderítette, hogy a már kész tojását a kakukk képes egy napig visszatartani, ezért fiókája (a testen belüli magasabb hőmérséklet miatt) hamarabb kifejlődik, ezért bújik ki korábban a tojásból. Ez is a kiváló alkalmazkodás példája ehhez, a költésparazitának nevezett, életmódhoz.
Érdekesség még, hogy a kakukk tojója két színváltozatban is előfordul. Tollazata világos, hátán szürkéskék színű, csíkozott alsó része hasonlít a karvalyéra. Lehetséges, hogy ez is a hasonulás egy formája, amivel a kakukk elijeszti a kisebb madarat a fészkéről, hogy saját tojását belerakhassa.
Tudtad, hogy a kakukktojás névre hallgató játék is a madár szokásai miatt kapta nevét? A több helyes, és egy helytelen választ adó kvízjátékokat kakukktojás-játéknak nevezzük.

Az evolúció egyik "nyertese", a tövisszúró gébics

Miért nem ismeri fel a mostohaszülő a kakukktojást?
Régebben a tövisszúró gébics is a gazdafajok közé tartozott, de mára a kakukk – e csata veszteseként – már nem rakja tojásait az ő fészkébe. Ennek a példának a nyomába eredve, a tudósok megpróbálták feltárni, hogy alakult a gazdamadarak és a kakukk viszonya, és hogy a kakukk milyen tulajdonságokat fejlesztett ki, hogy a tojásait biztonságban hagyhassa más madarak fészkében. A kakukk és a gazdamadár együttes fejlődése során fokozatosan javul a kakukktojások mimikrije (teljes hasonulása), másik oldalon pedig a gazda tojásfelismerő képessége. Ha ez utóbbi hirtelen fejlődik, akkor a kakukk vesztésre áll, s ennek a madárnak a fészkébe nem rakhatja többé tojásait. Erre jó példa a tövisszúró gébics esete, amely így menekült meg a kakukk élősködésétől körülbelül egy évszázaddal ezelőtt.

Miért etetik a gazdamadarak a kakukkfiókát?

A kakukk és mostohaszülője, a nádi poszáta


Ha a tojás bent marad a fészekben, akkor a kakukknak már csak egy dolgot kell megoldania: el kell fogadtatnia a fiókát is a mostohaszülővel. Hogy valósítja ezt meg? A kakukk és más költésparazita madárfajok számos olyan trükköt fejlesztettek ki, mellyel a mostohaszülőket az utódgondozásra késztetik. Például a kakukkfióka kéregető hangja különleges, nem hasonlít a gazda saját fiókái hangjára, de olyan hatást vált ki a mostohaszülőkben, amivel a saját fiókáknak járó összes táplálékot az egyedül növekvő kakukkfiókának adja. A magyarországi gazdamadarak nem képesek felismerni a parazita fiókát, viszont egyes ausztráliai kakukkfajok gazdái erre már képesek, s elhagyják az ilyen fészket. Egy kutatócsoportnak sikerült lefilmeznie azt is, ahogy a madár-szülők eltávolítják a fészekből az élősködő kakukkfiókát. Ez is jó példa arra, hogy milyen leleményes megoldások születhetnek a versenyfutás újabb fejezeteként.

SZÓMAGYARÁZAT: parazita= élősködő

Ha érdekel a téma, lapozd fel Madarak című kötetünket!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum