Betont használtak az egyiptomi piramisépítők?

2007. február 28., 10:32
 

Sok tudós vizsgálta már a piramisokat, és töprengett azon, vajon milyen anyagot használtak az egyiptomiak az építéskor. A gízai piramisokat a legmodernebb eszközökkel is megvizsgálták, és kiderült, hogy építésükkor betont is használtak. Ha érdekel, mi a titka az egyiptomi piramisoknak, olvasd tovább cikkünket!


 
Piramisok
Egy amerikai tudós és munkatársai megvizsgálták a Kheopsz-piramis köveinek ásványi összetételét, és elemzésük során furcsa anyagra bukkantak. Az az anyag, amit találtak, a természetben nem fordul elő, de mi a helyzet a mesterséges építőanyagokkal, például a betonnal? – tették fel a kérdést a tudósok. Újra elővették mindentudó szerszámaikat és számítógépeiket, és még alaposabban megvizsgálták a feltárt anyagot. Kiderült, hogy az anyagok – a mészkő, a homok és az agyag – éppen olyan arányban keveredtek benne, mint a ma használatos betonban. De vajon miért volt szükségük az egyiptomiaknak a betonra? A tudósok erre is megtalálták a választ – a beton ugyanis nagy szilárdságú, hosszú életű kötőanyag, amely erősen tartja az egymáshoz illesztett kőtömböket.
Az egyiptológusok szerint a piramisokat a közeli kőbányákból származó mészkőtömbökből építették az ókori kőművesek, amelyeket rézből készült szerszámokkal vágtak a megfelelő méretűre.
Colosseum
A tömböket ezután az építés helyére vontatták, majd ékek és emelőrudak segítségével illesztették a helyükre.
A tudósok szerint az egyiptomiak azért használtak mészkőbetont, mert így könnyebben és biztonságosabban tudták rögzíteni a hatalmas kőtömböket. A beton használata megmagyarázná, hogyan tudtak már akkoriban ilyen hatalmas építményeket emelni. A piramisok külső és belső burkolatánál, valamint valószínűleg a felső szinteken is betontömbökkel dolgoztak.
Ugye, tudod, hogy a beton már igen régi találmány, csak sok évszázadra feledésbe merült, és csak a 19. század végén kezdték újra használni az építkezésekkor. Eddig úgy tudtuk, hogy a rómaiak az egyiptomiak után 2500 évvel kezdtek betont használni a kikötők, amfiteátrumok és más épületek építésekor. 
Ha érdekel az ókori emberek és a piramisok világa, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat Piramisok, Gladiátorok, Az ókori Egyiptom, Az ókori Róma, valamint a Múmiák című köteteit, hogy még több érdekességeket tudj az egyiptomiakról és a rómaiakról.
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum