Itt bepillanthatsz
a Mi MICSODA filmekbe:

Get Flash to see this player.

A kaleidoszkóp és egyéb, tükrös trükkök

2017. július 13., 11:40
 

Ha éppen nagyon ráuntunk a szokásos játékainkra, az új élményekért nyugodtan forduljunk az örök, fizikai törvényszerűségekhez! Ilyen például a többszörös tükrözés. Ennek előállításához első lépésben elég két tükörlap, amelyeket egymás mellé állítunk az asztalon úgy, hogy azok függőleges éle érintkezzen, vagyis a két tükör szöget zárjon be. Ezután csak egy kicsit szokatlanabb tárgyat – mondjuk egy vagy két, nem túl nagy gyertyát vagy mécsest – kell betennünk a tükörlapok közé, és máris izgalmas látványban lesz részünk.


 
Mintaötletek, hímzett kárpitokhoz
A tükörlapok közé helyezett gyertyáról nem kettő, nem is négy, hanem sok-sok képet fogunk látni. Minél mélyebbre helyeztük a gyertyát, annál szebb lesz a látvány. Ráadásul attól, hogy a lángocska folyamatosan változik, ezek a képek tényleg képesek elűzni az unalmunkat. Továbbvariálhatjuk a látványt azzal, hogy a két tükröt annyira közelítjük egymáshoz, amennyire csak a gyertya vastagsága engedi. Minél kisebb lesz köztük a tér, a gyertya annál több képben fog megjelenni a szemünk előtt, míg egy ponton olyan lesz a látvány, mintha egy szép koszorún világítana, körben, sok-sok gyertya. Ezt a képet forgásszimmetrikus mintázatnak hívják.

Az igazi kaleidoszkóp kívül-belül színes.

Mivel a tükröződést az embernek hamar fel kellett fedeznie, hiszen a természet jócskán kínált a számára ehhez példákat, biztosak lehetünk benne, hogy már az ókorban is játszottak ilyesmivel. Valószínűleg már azt a kis, cső alakú szerkezetet is ismerték, amit mi kaleidoszkópnak hívunk, és amely ugyancsak a tükröződésen alapul. De hogy a világ minden táján használt tárgy legyen, arra mégis a 19. századig kellett várni. Ekkor fakadt sírva ugyanis egy skót fizikus menyasszonya amiatt, hogy a szőnyeghímzéshez nem talál elég szép és változatos mintát a kézimunkakönyvekben, miközben a régieket már halálosan unja. Szerencsére a fizikus – David Brewster – megértő ember volt, és bizonyára a menyasszonyát is többre becsülte annál, semmint hogy szenvtelenül nézze a szenvedéseit, munka közben. Ezért azon kezdett gondolkodni, hogy vajon miképp lehetne kevésbé unalmas, változatos mintázatokat előállítani, és főképp hogy miből. Akkoriban egyébként éppen fénytani kísérletekkel foglalkozott, és ezekhez készített is egy olyan, henger alakú eszközt, amelynek az oldalán tükrök futottak végig, a végein pedig átlátszó, kerek üveglapok voltak. Ahhoz, hogy megfigyelhesse a fény beesését és visszaverődését, valamilyen, fényes tárgyat is be kellett tennie a csőbe. Brewster az otthon lévő, színes gyöngyöket használta fel erre a célra. Így a munkája során nem volt nehéz észrevennie, hogy miközben forgatja a csövet, nemcsak szigorú matematikai képletekhez, hanem a színes gyöngyök révén szép mintázatokhoz is hozzájutott. – De hiszen már meg is van az új „mintakönyv” – gondolhatta magában, és menten készített egy külön csövet a menyasszonya számára, talán még annál is színesebb gyöngyökkel a belsejében. Az új találmány híre hamar elterjedt, és egyre többen akarták maguk is megforgatni a gyöngyökkel teli csövet, amelyet három görög szó – a kalosz, az eidosz és a -szkóp (szép, forma, néző) alapján kaleidoszkópnak neveztek el. Brewster 1817-ben szabadalmaztatta a találmányát, és azt remélte, hogy valamennyire meg is gazdagszik az ötletéből. Sajnos azonban ez a reménye nem vált be, hiszen a játékot mások is könnyen elő tudták állítani. Így a kaleidoszkóp inkább azzal hozhatott nekik hasznot, hogy folyamatosan ötleteket adott a szőnyegszövéshez, amelyek mintái valóban különlegesebbek és változatosabbak lettek.
Az idők során természetesen sokat változtak a kaleidoszkópok. Van, amelyikbe fényes selyemszálacskákat tesznek, és van, amelyikbe színes üveg- vagy papír lapocskákat. Olyan kaleidoszkópot is lehet kapni, amely nem henger, hanem háromszög alapú hasáb.
 
A filmkészítés története a vágtató lovak fázisfotóival kezdődött. Ezen a praxinoszkópon, amely Emil Reynaud találmányának továbbfejlesztett változata, szintén lovak képei állnak össze filmmé, ha elég jól forgatjuk a szerkezetet.
Ez már majdnem mozi!
Bár másként működik, mint a kaleidoszkóp, de szintén tükrös és szintén jó játék az ún. praxinoszkóp (a görög praxisz = működés, és a már ismert -szkóp = nézni szóból). Ezt az ötletes szerkezetet a filmezés egyik, francia úttörője, Emil Reynaud találta fel, 1877-ben. A lényege, hogy egyszerre használja ki a kört, a tükrözést és a sebességet. Az eredeti konstrukció egy fadoboz volt, keskeny nézőkével. A doboz közepére forgatható hengert helyeztek, és ennek oldalára ragasztották fel egy mozgássor fázisainak rajzát. A hengert egy lámpa világította meg, és a mozgó ábrát tükrök vetítették a nézőkébe.
 
Hol játszhatunk még tükrökkel?
A tükrök kínálta játéklehetőségeket természetesen nemcsak a kis terű kaleidoszkópokban élvezhetjük, hanem nagyobb térben is, és a saját testünk „bevetésével”. Minden vidámparkban vannak olyan termek, amelyekben különféle, torzító hatású, vagy csak speciális szögben fölállított tükröket tesznek, hogy jókat nevethessünk a hatalmasra nőtt testrészeinken. Az egyik, leghíresebb tükörjáték, a Tükörlabirintus Prágában van, a várbéli Petřin-hegyen. Maga a labirintus nem túl hosszú, de egy annál viccesebb helyiségbe vezet, ahol azután a tükörből készült falak hol rémes törpéknek, hol dagadt vízilovaknak, esetleg nyeszlett piszkafáknak mutatnak minket. Budapesten a Csodák palotájában áll egy cseles tükörszobácska, amelynek pici területén úgy el lehet tévedni, mintha egy másik bolygón lennénk.
Mindenesetre a tükör az egyik, legérdekesebb játszótársunk, amellyel kapcsolatban csak egy dologra kell vigyáznunk: hogy meg ne sértsük. Vagyis be kell tartanunk a régi, bölcs figyelmeztetést: Soha ne a tükröt hibáztasd, ha a képed ferde!

Ha te is szeretnél kaleidoszkópot készíteni, itt megtudhatod, hogyan kell!

Lévai Júlia

 

 

 

Sok érdekes találmányról olvashatsz a Mi MICSODA sorozat Találmányok című kötetében! 

 

 

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum