Magyarország faóriásai

Ugye, tudod, hogy egy fa életkorát évgyűrűi alapján lehet meghatározni, ehhez azonban ki kell vágni. Ám ha a fa nagyon öreg, az ember sokáig meg akarja őrizni, így azonban csak körülbelül becsülheti meg, hány éves. Ha érdekel, hány éves Magyarország legöregebb fája, olvasd el az alábbi cikket.

Süttői hárs
Magyarország legöregebb élő fája több mint hét évszázada, Károly Róbert uralkodásakor hajtott ki Héderváron. Ennél jóval öregebb fákat találunk az Amerikai Egyesült Államokban, a Sziklás-hegységben: az ott élő szálkásfenyőnek 4600 éves példányai is léteznek.
Magyarországon már összeírták az összes famatuzsálemet: azokat a fákat, amelyek már elérték a több száz éves kort. A kutatók az egész országot bejárták, hogy minden megyében megtalálják az idős fákat. Ezekről hosszú leírást és színes fényképeket készítettek, és az adatokat feltették a világhálóra is, sőt könyvben is kiadták. Van, ahol magányosan, van, ahol csoportban állnak az ősi fák, melyek a történelem fontos eseményeinek is tanúi voltak. Sok legenda, helyi történet kötődik hozzájuk. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyari tölgyfa például éppen ott áll, ahol a Túrpatak belefolyik a Tiszába. Erről Petőfi is írt A Tisza c. versében:

Ott, hol a kis Túr siet beléje,
Mint a gyermek anyja kebelére.

Máshol az Árpád-fa, a Széchenyi-fa és a Kossuth-fa őrzi nagyjaink emlékét. Nehéz bizonyítani, hogy valóban alattuk hűsöltek-e ezek a történelmi személyek, a néphagyomány azonban megőrizte nevüket.
Rákóczi-fa

A süttői hárs van olyan idős, hogy Rákóczi Ferenc hozzáköthette a lovát, de ezt sem tudjuk igazolni - és talán nem is kell.
Magyarország rekordéletkorú fái sok utazót vonzanak: az ország minden táján élnek olyan fák, amelyek bekerültek a rekordok könyvébe. 
Hazánk legmagasabb fája a Kőszegi-hegységben található, ez a lucfenyő 47 méter magasra nőtt. A legnagyobb törzsátmérőjű fa (1140 centiméter) egy fekete nyár, amely Tolna megyében, a pörbölyi erdőben él. Sok helyen élnek több száz éves fák, amelyek különböző fajúak: fűzfák, tölgyek, hársak, nyárfák. Dacolnak a rossz időjárással, árvizekkel, viharokkal, a körülöttük élő emberek pedig mindent megtesznek, hogy megvédjék őket, hogy majd unokáik is alattuk pihenhessenek.
Ha többet szeretnél megtudni a fákról, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat Fák című kötetét!



www.mimicsoda.hu