Veszélyben a világ legmagasabb állatai?

Mi jut eszünkbe, ha a zsiráfok kerülnek szóba? Legelőször a hosszú nyakuk, ami miatt a világ legmagasabb állatai közé tartoznak. Minden állatkertben megtalálhatóak. Békés, csendes állatok. Mókás testfelépítésük miatt a gyerekek kedvencei. Miért vannak veszélyben? A közelmúltban látott napvilágot egy tanulmány, amiből ez kiderül.

A zsiráfok békés és csendes állatok, nem nagyon hallatják hangjukat, emiatt sokáig azt feltételezték, hogy a zsiráf néma. Ritkán, de ha riasztani akarja a többi társát, horkant egyet. A zsiráfbébi pedig halk, bégetés-szerű sípoló hangot ad, ha éhes.
A nyílt, bozótos szavannákon élnek, ahol messziről észlelik ellenségeiket, az oroszlánt vagy a hiénákat. Meg tudják magukat védeni, ha az oroszlán rájuk támad, erős rúgásukkal akár meg is tudják ölni a támadójukat.

Az afrikai farmokon szívesen látott vendégek, mivel egy-egy kisebb zsiráf csapat vonzó látványosság a turisták számára, akik szeretnének vadakat fotózni. Az ilyen farmokon a telefon- és villanyvezetékeket 8 méter magasan vezetik.

Most értesült a világ arról, hogy Afrika egyik szimbólumát, a hat méter magasra és kéttonnányira is megnövő zsiráfot a kipusztulás fenyegeti.
David Brown genetikus az afrikai zsiráfpopulációt vizsgálta, és egy tanulmányában nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt évtized során a fokozott orvvadászat és a szomáliai, etiópiai és kenyai fegyveres konfliktusok miatt a recés zsiráfok száma az 1990-es évekbeli 27 ezerről napjaikra kevesebb mint 3 ezerre esett vissza. A legveszélyeztetettebb szerinte a nigériai zsiráf (Giraffa camelopardalis peralta), belőlük mindössze 160 maradt Nyugat- és Közép-Afrikában, de hasonló helyzetben van a Rothschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) – mindössze néhány száz egyed él belőle szétszórtan Kenya és Uganda védett övezeteiben.



www.mimicsoda.hu