Megnyitották a világ legnagyobb magbankját a Jeges-tenger egyik szigetén

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogyan lehet az életet újrakezdeni az egész világot érintő esetleges katasztrófa után. Egy sarkvidéki jeges bunkerban, amely mélyen a föld alatt épült, a bolygónkon termesztett összes mezőgazdasági növényfajt őrzik majd.



A Spitzbergák a Jeges-tenger szigetcsoportja, Norvégia legészakibb része.  Itt, az örök hó birodalmában, a sarkkörön túl, az egyik szigeten, 130 méter mélyen a föld alatt, földrengés és atombiztos tárolót építettek. Ez a beton bunker négy és félmillió vetőmag tárolására alkalmas, olyan mint egy hatalmas fagyasztó. Miért van szükség erre? 

Ez az egyedülálló program a biológiai sokszínűséget hivatott megóvni az eljövendő nemzedékek számára.

A vetőmagokat - mintánként 500 darabot - ezüstfóliába burkolt konténerekben tárolják, amelyeket fémpolcokon helyeznek el a három 27-szer 10 méteres, légmentesen záródó kamra valamelyikében. Mindhárom kamra egyenként másfél millió minta befogadására alkalmas, így a vetőmagszéfben 4,5 millió féle minta, összesen kétmilliárd mag helyezhető el. A vetőmagok efféle változatossága a jövőben még fontos, nélkülözhetetlen eszközünk lesz a klímaváltozás, a víz-, élelmiszer- és energiaválság leküzdésében

A megnyitó napjára (2008. január 26.) összesen 100 millió mag érkezett a világ minden tájáról.
A fantasztikus föld alatti beton építmény fotói bejárták a világot, s volt aki a létesítményt a vetőmagok „Noé bárkájának” nevezte.


Ugyanakkor Magyarországon egyedülálló terv született: Tápiószelén jöhet létre a világ első olyan vetőmagbankja, ahol nemcsak a haszonnövények, de a vadon élő növények genetikai anyagát is őrzik. Erre még egy országban sem volt példa. Így megvalósulhatna az a cél, hogy a földi élet minden formáját őrizzük meg, nemcsak a természetes élőhelyükön kell védeni a fajokat, hanem a veszélyeztetettebbeket az élőhelyükön kívül is meg kell őrizni.




www.mimicsoda.hu