Budapest - Világváros a Duna partján

Kíváncsi vagy, milyen szerepet kapott Budapest fejlődésében, hogy a Duna partján fekszik? Mitől világváros Budapest? Mit rejtenek a föld alatti közművek? Hogyan működik a város? Hová járnak szívesen a fiatalok? – Ez nem útikönyv, nem is útikalauz, annál sokkal izgalmasabb!

Itt veheted meg a könyvet >>

Városképben őrzött fejlődés Budán

Nézzünk végig a budai Duna-parton! A Rákóczi híd budai hídfőjétől dél felé a jövő városközpontja épül, a tervezők még felhőkarcolót is álmodtak ide. A hídfő másik oldalán az InfoPark és az Eötvös Loránd Tudományegyetem 21. századi városnegyede határozza meg a látképet. A kettő között az 1995-ös oszt­rák—magyar világkiállításra tervezett, de csak 2014-re elkészült futurisztikus külle­mű Tüskecsarnok kapott helyett. A Petőfi hídtól a Gellért térig a Műegyetem 1900-as évek eleji épületei sorakoznak.

A Gellért-hegytől a Várhegyig
A Szabadság híd budai hídfőjének déli ol­dalán az 1918-ban megnyitott Gellért Szál­ló szecessziós palotaépülete pompázik. Az Erzsébet hídig húzódik a budai Duna-part fölé meredeken magasodó Gellért-hegy. Nevét Gellért püspökről kapta, akit innen taszítottak a mélybe a 10. század­ban, a Vata-féle pogánylázadás alatt. Tete­jén a Citadella az 1848—49-es szabadság­harc, míg a Szabadság szobor Budapest száz évvel későbbi német megszállás alóli felszabadulásának emlékét őrzi. Az Erzsé­bet híd hatalmas kanyart leíró lehajtója mögött már a Várhegy vonzza a sétáló te­kintetét. A budai vár épületegyüttese a kö­zépkortól napjainkig idézi meg Buda és a főváros történetét.

Az Alagúttól Óbudáig
Az 1857-ben megnyitott budai Váralagút­tól nem messze, a Szilágyi Dezső téren áll az alig 40 évvel később épített vörös téglás, Zsolnay tetőcserepes református templom. A kettő között a századfordulós bérpaloták sorába ékelődik a Francia Intézet modern tömbje. Észak felé esik a Víziváros köz­pontja, a Batthyány tér. Két oldalról a Szent Anna-templom és az Erzsébet apá­cák egykori zárdájának barokk épülete is a 18. századból maradt itt. A teret hátulról az egykori lakóházak he­lyén 1902-ben felépített VI. számú fővárosi vásárcsarnok zárja le. Tovább, a Margit hídig a századfordulós és a második világháború utáni építészet kö­zötti különbségeket tanulmányozhatjuk. A Margit híd után kitágul a tér, a parttól távolabb áll a több mint 200 éves Budai Irgalmasrendi Kórház, majd az 1970-es években épített Komjádi uszoda jellegze­tes félköríves tetejű épületét elhagyva Óbudához közeledünk, amelynek látképé­ben a régi gyárakkal, a lakótelepekkel, az egyszintes kis házakkal és az ókori Aquincum maradványaival Budapest teljes története megmu­tatkozik.

 



www.mimicsoda.hu