Miért nem esik ki a harkály szeme, amikor kopácsol?

2007. február 05., 15:24
 

Biztosan láttad már, amikor a harkály hevesen kopácsolja csőrével a fák kérgét. Ilyenkor óriási erővel veri a csőrét – fejét – a fák törzséhez, naponta akár 10 ezerszer is. Miért nem fájdul meg a madár feje, és miért nem esik ki a szeme ezektől a heves mozdulatoktól? Ha szeretnél többet tudni, miként lehetséges ez, olvasd tovább cikkünket!


 

A fehérhasú fajta Észak-Amerika legnagyobb harkálya. Ez az állat másodpercenként 20-szor üti fejét a fának. Hogyan lehet, hogy mégsem fáj a feje? Ha mi, emberek ilyen erővel vágnánk fejünket a kemény fatörzshöz, szemünk egy idő után kirepülne az üregéből, és agyunk sem úszná meg károsodás nélkül. A harkályokat azonban különleges védőfelszerelés óvja meg e veszélyektől.

A harkály pontosan céloz.

A harkály hajszálpontosan céloz – ezzel megvédi az ütődéstől az agyát; egész teste olyanná fejlődött, hogy elnyelje az ütést. Kemény izmok, szivacsszerű csontok és egy harmadik szemhéj tartja épen az állatok agyát. Az ütés előtt egy pillanattal a harkály nyakában lévő erős izmok összehúzódnak, ekkor a madár becsukja vastag belső szemhéját. A koponyában egy összenyomható csont is tompítja az ütést, s mivel a madár még mindig csukva tartja a szemhéját, ez megvédi a szemét a fáról lepattanó daraboktól, sőt helyén tartja a szemgolyót. A harkály szemhéja éppen úgy működik, mint az autók biztonsági öve: megvédi a szemét attól, hogy szó szerint kiessen a koponyából.


A madár agya szintén merev marad, mialatt ő kopácsol. Ez azért lehetséges, mert a harkályoknak szinte nincs is agyvize. Ha az ember fejét érné ilyen erős ütés, az agya előre-hátra mozogna az agyvízben, és könnyen megsérülhetne.

Ha többet szeretnél tudni a madarak – és az emberek – életéről, testének működéséről, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat  Madarak, Vadállatok, Papagájok vagy Az emberi test című kötetét, illetve hallgasd meg a Múmiák-Az emberi test című hangoskönyvet!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum