A világ újabb hét csodája - Az antik művészet már a múlté?

2007. február 14., 09:38
 

A világ hét csodája mindig is lenyűgözte az embereket, biztos te is ismered őket. Az antik világ építészeti remekeiről sok mindent lehet tudni, de már csak egyet lehet közülük megtekinteni, az idő múlásával a többségük ugyanis eltűnt a föld színéről. Az emberiség ebben az évben nagy döntés előtt áll: ki kell választania a világ hét új csodáját. Te melyikre szavaznál?


 

Az antik világ hét csodájáról ebben a Mi MICSODA kötetben is sokat megtudhatsz.

Hét építész kutat hét éve „a világ hét új csodája" után. A New 7 Wonders Foundation nevű alapítvány közzétett egy felhívást: keressük meg együtt a világ hét új csodáját. A korábbi építészeti remekműveket a görög költő és utazó, a szidóni Antipatrosz szedte csokorba a Földközi-tenger vidékéről. Az időszámításunk előtt készült listán Szemirámisz függőkertje, az alexandriai világítótorony, Pheidiász Zeusz-szobra, Kheopsz fáraó piramisa, a rodoszi kolosszus, az efezoszi Artemisz templom és a halikarnasszoszi mauzóleum szerepelt. Ma már csak a piramist látogathatják meg az érdeklődők, a többi nem maradt fenn. Kheopsz fáraó piramisa természetesen máig versenyben van a világ hét új csodája cím egyik várományosaként.

2000-ben a svájci Bernard Weber a „mi örökségünk, a mi jövőnk" mottó alatt kezdeményezte a „világ hét új csodája" kampányt. A világhálón elindított szavazásban körülbelül 20 millióan vettek részt, és szavazataik alapján 77 épületre szűkítették az esélyesek lajstromát. Ezután kiértékelték az eredményeket, és jelenleg 21-en maradtak fenn a rostán.

Sokáig a listán szerepelt a magyar Országház épülete is, de nem jutott tovább a versenyben.

A magyar Országház Steindl Imre főműve.

Ugyanígy lemaradt az elismerő címről a pisai ferdetorony, a Big Ben és a Szent Péter Bazilika is.
Az új csodákat kereső alapítvány kiírása értelmében olyan építmények szálltak versenybe, amelyeket emberi kéz emelt, legkésőbb 2000-ben be is fejezték az építkezést, és máig jó állapotban vannak. Valószínűleg a szigorú feltételeknek köszönhetően nem kerültek a listára a 2000 után elkészült gigantikus ázsiai toronyházak sem.

Jelenleg az alábbi listára szavazhatnak az érdeklődők:

Aja Szofia székesegyház (Isztambul, Törökország)
Akropolisz (Athén, Görögország)
Alhambra (Granada, Spanyolország)
Angkor romtemplomai (Kambodzsa)
Chichén Itza maja piramisa (Yucatán-félsziget, Mexico)
Eiffel-torony (Párizs, Franciaország)
Gízai piramisok (Egyiptom)
Húsvét-sziget szobrai (Chile)
Kolosszeum (Róma, Olaszország) 261
Kreml és a Vörös tér (Moszkva, Oroszország)
Kyomizu-templom (Kyoto, Japán)
Machu Picchu romvárosa (Peru)
Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro, Brazília)
Nagy Fal (Kína)
Neuschwanstein-kastély (Füssen, Németország)
Operaház (Sydney, Ausztrália)
Petra, sziklaváros (Jordánia)
Stonehenge (Avebury, Egyesült Királyság)
Szabadság szobor (New York, Egyesült Államok)
Taj Mahal (Agra, India)
Timbuktu vályogvárosa (Mali)

A Kínai Nagy Fal még mindig versenyben van az elismerő címért.Az alapítvány szándéka szerint annak az összegnek a felét, mely a új hét csodára érkezett szavazásokból folyik be, a világörökség épületeinek megóvására kívánják fordítani. A végleges listát várhatóan 2007 júliusában hozzák nyilvánosságra Lisszabonban. Mely épületekből állna össze a te listád?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum