Energia - Ami a világot hajtja - Ami a világot hajtja

:
 

Mindennapjaink láthatatlan motorja az energia. A fosszilis energiaforrások, a szén és a kőolaj nem állnak korlátlan mennyiségben az emberiség rendelkezésére. A jövőben a megújuló energiaforrások, vagyis a nap-, a szél- és a vízenergia válnak egyre fontosabbá. A NASA gyönyörű panorámaképén láthatod a Föld éjszakai fényeit! Tudod, hogyan működik a szélkerék? Pillants bele, és ez is kiderül!


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Az elektromos áram hasznos energia
A napnál is világosabb: egy ember több energiát használ fel, mint egy légy, s egy repülőgép többet, mint egy autó. Az energiának a fizikusok által használt hivatalos mértékegysége a joule. Egy joule elképesztően kevés: hozzávetőlegesen annyi energia, mint amennyit a légy egyetlen szárnycsapás megtételéhez felhasznál. Egy felnőtt ember egyetlen nap alatt mintegy tízmillió joule-t használ el.

Mi mennyi energiát igényel?
De miért nem tünteti fel egyetlen elektromos készülék adattáblája sem, hány joule-t használ el? Mert a fogyasztás attól is függ, mennyi ideig üzemel a készülék. Amikor Anna kétszer átszalad a parkon, kétszer annyi energiát használ fel, mintha csak egyszer futna át. Ha két órára kapcsoljuk fel a lámpát, akkor az izzó az energia kétszeresét fogyasztja el, mint egy óra alatt. A mindennapi életben ezért sokkal célszerűbb a „watt” mértékegység használata. A watt a teljesítmény mértékegysége. Wattban határozzuk meg, hogy egy eszköz mennyi energiát fogyaszt el egy másodperc alatt. Az ugyanolyan fényerővel világító hagyományos égő 60 watt, míg az energiatakarékos égő mindössze 11 watt energiát fogyaszt.

Hogyan állíthatunk elő elektromos energiát?
Elektromos áram formájában szintén energiát nyerünk ki. Tudjuk, hogy az energia nem tűnik el, de nem is lehet előállítani a semmiből. Ez a gyakorlatban azt jelenti: a más formában jelen lévő energiát alakítjuk át elektromos energiává. Ez a folyamat megy végbe a napelemekben, a vízerőművekben, a szélerőművekben, általában az erőművek minden fajtájában. Sokszor mozgási energiát hasznosítunk, például a turbina forgatásához. A turbina nem más, mint egy roppant ötletesen megszerkesztett lapátkerék. Ha a turbinakerékre egy generátort csatlakoztatunk, külön lehet választani a pozitív és a negatív elektromos töltéseket.

Hogyan „folyik” az elektromos áram?
Töltés szerint különválasztva van jelen az elektromos energia, például egy elemben vagy egy akkumulátorban: az egyik végén a pozitív, a másikon a negatív töltések vannak többségben, középütt pedig valamilyen válaszfal helyezkedik el. Az eltérő elektromos töltésű részecskék egymás felé igyekeznek. A válaszfal miatt a töltések kizárólag olyankor találkozhatnak össze, ha kívül egy huzal kapcsolja össze a két véget (a két pólust). A huzal csatlakoztatásakor megindul az elektromos áramlás. Ha a huzalra izzót csatlakoztatunk, akkor azon is áthalad az áram, és világít a lámpa.

Hogyan hasznosítsuk a napenergiát?
Az ember is képes arra, hogy energiát nyerjen a Napból. Erre többféle technikai megoldást talált ki, és fejlesztett tovább. A legfontosabbak:
Naperőművek: ezek a berendezések a felfogott napsugarakkal felmelegítenek valamilyen anyagot (pl. vizet), a keletkező gőzzel – úgy, mint a hagyományos erőművekben – turbinát hajtanak, és így fejlesztenek áramot.
Napkollektorok: a napkollektorokban a napsugarak vizet melegítenek. A meleg vizet a háztartásokban, például zuhanyozáshoz lehet használni.
Fotoelektromos (fotovoltaikus) berendezések – más néven napelemek: a napfényt közvetlenül elektromos árammá alakítják át.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum