A Nap

:
 

A Nap nélkül nem létezne élet a Földön. Naprendszerünk központi csillaga már több mint 4 milliárd éve tündököl az égen, és még legalább ennyi ideig fogja ellátni a földlakókat napenergiával. A modern teleszkópoknak, űrszondáknak és számítógépeknek köszönhetően ma már kívül-belül ismerjük ezt a csillagot. Ebben a Mi MICSODA kötetben szó esik a napfoltokról, a protuberanciáról, a magfúzióról, az évszakokról és a napfogyatkozások típusairól is. A szerző, Erich Übelacker, aki hosszú éveken át a Hamburgi Planetárium vezetője volt, fontos adatokra és összefüggésekre is felhívja a figyelmet. Tényszerű és közérthető megfogalmazással és szenzációs Napfelvételekkel illusztrálva tárja fel az ifjú olvasók előtt a tudományos érdekességeket.


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Létezhetnénk- e a Nap nélkül?
Ha a Nap hirtelen kihunyna, néhány hét elég volna ahhoz, hogy eltűnjön az élet a Földről. Csak a nap képes annyira felmelegíteni bolygónkat, hogy a víz és a levegő ne váljon jéggé. Csakis a nap melegének köszönhető, hogy jelentős mennyiségű víz párolog el az óceánokból, amely felhőtömbbé válik, és a kontinensek fölé úszik, majd csapadék formájában megöntözi a földeket. A növények is csak a napsugarak hatására képesek gyarapodni, és élelemmel ellátni bennünket. Az emberi szervezet sem nélkülözheti a napsugarat. De semmi okunk az aggodalomra, hűséges csillagunk nem fog cserbenhagyni minket. A tudósok kiszámították, hogy a Nap még évmilliárdokig fog ragyogni az égen.  

Milyen távol van Tőlünk a Nap?
Földünk átlagosan 149,6 millió kilométer távolságban kering a Nap körül. Egy ember lakta bolygó számára ez a távolság ideális, mert így sem túl magas, sem túl alacsony a hőmérséklet a felszínén. Mivel a Nap pontosan négyszázszor van távolabb tőlünk, mint a Hold, de éppen négyszázszor nagyobb is a Holdnál, így mindkét égitestet körülbelül azonos nagyságúnak látjuk az égbolton. A Nap–Föld távolság olyan nagy, hogy egy gyalogos 4400 év, egy nemzetközi gyorsvonat 166, egy Jumbo Jet (Boeing–747) gép 22 év alatt tenné meg ezt az utat. Még a fénynek és a rádióhullámoknak is 8,3 percre van szükségük ahhoz, hogy befussák ezt a távot, pedig a fény halad az általunk ismert világban a legnagyobb sebességgel: másodpercenként 300 ezer km-t tesz meg. Ha a Napot futballlabdának képzeljük, akkor a Föld hozzá képest csak egy 3 mm-es golyócska, amely 30 méter távolságban helyezkedik el a futball-labdától. De bármilyen óriásinak tűnik is ez a távolság nekünk, földi embereknek, mégis eltörpül, ha a világegyetem más méreteivel hasonlítjuk össze. A legközelebbi szomszéd nap is 270 ezerszer távolabb van tőlünk, mint a saját, központi csillagunk.  

Hogyan mozog a Nap?
Napunk csak egy a Tejút 400 milliárdnyi csillaga közül. Bolygóival együtt 19,4 km/mp-es sebességgel halad nagyjából a Herkules csillagkép irányába. Ha a Tejút rend - szer középpontjából szemlélhetnénk ezt a mozgást, akkor úgy látnánk, hogy a Föld Nap körüli pályája spirális formájú. A Nap a többi, szomszédos csillaghoz képesti lassú mozgásán kívül a Tejútrendszer tömegközéppontja körül is mozog. Pályamenti sebessége 220 km/mp. 220 millió év alatt végez egy keringést, ezt galaktikus évnek hívjuk.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum