Csillagok - Az égbolt fénylő csodái

:
 

Az éjszakai égboltot ragyogó csillagok borítják. A modern távcsöveknek köszönhetően a csillagászok feltárják előttünk a világegyetem csodáit. Megismerhetjük a lenyűgöző gázködöket, a távoli galaxisokat. Megtudhatjuk, hogyan keletkeznek a titokzatos fekete lyukak, és mik az aktív galaxisok. Tudod miért szippant be mindent a fekete lyuk? Pillants be a csillagok születésének rejtelmeibe, és kövesd végig az életútjukat! Légy tanúja egy hatalmas szupernóva felrobbanásának!


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Ami az éjszakai égbolton látható
A végtelen világegyetem egyik parányi bolygóján élünk. Az éjszakai égboltot fürkészve lenyűgöző látványt nyújt a megszámlálhatatlan mennyiségű csillag. Legtöbbjük olyan messzire van tőlünk, hogy semmilyen hatást sem fejtenek ki a Földünkre. Van azonban egy csillag, amely döntő fontosságú az életünkben. Ez nem más, mint a világunkat éltető meleggel és fénnyel ellátó Nap.

Csillagtenger
Egy felhőtlen éjszakán a zavaró, mesterséges fényforrásoktól távol, szabad szemmel nagyjából háromezer csillagot láthatunk az égen. A Föld túloldalán élők még egyszer ennyi csillagot figyelhetnek meg. Optikai eszközök nélkül tehát összesen hatezer csillag figyelhető meg a Földről. Az éjszakai égbolt közepén felfedezhetünk egy halványfehér derengő sávot is. Ez a Tejút. Szabad szemmel a Tejút részleteit nem lehet megfigyelni. Távcsövön keresztül vizsgálva kiderül, hogy ezt is számtalan csillag alkotja. A Föld ről látható hatezer csillag, valamint a Tejút valamennyi csillaga is galaxisunk része. A galaxis egy csillaghalmaz, amelyet sokmilliárdnyi csillag alkot. A világegyetemben más galaxisok is léteznek.

Nem mind csillag, ami fénylik
A csillagok mellett más égitesteket is láthatunk az égbolton. Megfigyelhetünk hét fénypontot, amelyek napról napra változtatják helyzetüket. Ezek nem csillagok, hanem bolygók. A planéta (azaz bolygó) elnevezés az ógörög planétész (zarándok) szóból ered, jelentése vándorló égitest. A Naprendszer bolygói, köztük a Föld is, a Nap körül keringenek. Az eget távcsővel vizsgálva porból és gázból álló felhőket is láthatunk. Ha elég türelmesek vagyunk, észrevehetünk egy ragyogó pontot, amely mozog. Ez a Földet kilencven perc alatt megkerülő ISS nemzetközi űrállomás. Az űrállomás és a bolygók nem bocsátanak ki saját fényt, és nem tartoznak a csillagok közé.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum