Cápák – Az óceán vérszomjas vadászai

:
 

A cápák és rokonaik, a ráják lenyűgöző teremtmények. Hogyan születnek a cápabébik? Mit eszik és hogyan vadászik egy csúcsragadozó? Ismerkedj meg közelebbről a tenger félelmetes uraival! Tudd meg, miért olyan életbevágóan fontos tagjai a tengeri életközösségeknek!


 
Itt veheted meg a könyvet >>

Fogak — ízlés szerint

A cápák nemcsak megjelenésükben változatosak, hanem a táplálkozá­suk is sokféle, és ehhez a fogazatuk is alkalmazkodott. Némelyik cápafajnak, például a fehér cápának hatalmas, ijesztő fogsora van. Az ilyen fogak a hús szétszag­gatására alkalmasak. Más fajok fogai hegye­sek, és arra valók, hogy átdöfjék, mintegy nyársra szúrják az áldozatot. Sok cápafaj a tengerfenéken él, és rákok, kagylók, ten­geri sünök után kutat a homokban. Nekik diótörőszerű fogaik vannak, hogy fel tud­ják törni a zsákmány kemény vázát, mert csak így jutnak hozzá a finom falatokhoz.

Fogyhatatlan fogazat
A cápának nincs gondja a fogára: ha egy ki­törik, máris helyére lép a következő, új fog. Állkapcsában több sorban várakoznak az érett és fiatal fogak, hogy szükség esetén pótolják az első sorból kiesetteket. Az ilyen fogsort revolverfogsornak nevezik. Az utánpótlás sohasem apad el. Néhány cápafaj élete során akár 30 000 fogat is növeszt.

Nagy cápa, nagy fog?
A kihalt óriáscápa, a csúcsragadozó Megalodon foga akár 17 centiméteres is lehetett. A fehér cápa foga fele ekkora sincs, de ez is elég nagy ahhoz, hogy jókora falatokat szakítson ki például egy fókából.
A ma élő fajok közül pont a legnagyobb cápa, a cetcápa fogai a legkisebbek. Hogy ezeket valójában mire használja, rejtély, mert nem kell halakat felnyársalnia, sem nagyobb tengeri állatokból darabokat kiha­rapnia. A cetcápa ugyanis lassan úszva, a kopoltyúívei belső oldalán lévő szarulemezekkel szűri ki apró, planktonikus álla­tokból álló táplálékát a tengervízből.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum