Polipok tesztelték a Rubik-kockát - Négy kezük van a nyolckarúaknak

2008. augusztus 14., 10:07
 

A polipok - a tintahalak és a szépiák mellett - a lábasfejűek családjába tartoznak. Ragadozó állatok, akikkel a búvárok csak nagy szerencsével találkozhatnak: olyan jól változtatják ugyanis a színüket, hogy nem veszik észre őket. De egy új kutatás szerint a polipok még ennél is különlegesebb állatok. Ha érdekel, hogy miért, olvasd tovább cikkünket!


 

Az intelligens nyolckarú
A polipok viselkedése és értelmes cselekedeteinek sora megkülönbözteti őket a többi vízben élő állattól. A szakemberek szerint talán a vízi emlősök mellett ők a tenger legértelmesebb lakói.
A nyolckarú polipoknak nyolc hosszú karjuk van, amelyeken tapadókorongok találhatóak. Ezek segítenek áldozatuk megfogásában, sőt ezekkel érzékelik az ízeket is. Amikor úgy észlelik, hogy támadó közelít hozzájuk, beleolvadnak a környezetükbe. Ha ez nem sikerül, megtévesztés céljából tintát lövellnek ki magukból: vagy ködszerűen, vagy sűrű tintaként. Ezután gyorsan elúsznak. Mivel testükben nincs váz, ruganyosan változtatják alakjukat.
A polipoknak nagyon jó a tájékozódási képességük.

Négykezes polipok
2008 júniusában indult egy kutatás Angliában, amelyben azt vizsgálták a tengerbiológusok, hogy a polipoknak van-e kedvenc csápjuk; olyan, amilyet gyakrabban használnak a többinél, illetve tetten érhető-e náluk olyan jelenség, ami az emberi jobb- vagy balkezességhez fogható. A kutatók a kísérlet kezdete óta már több mint kétezer megfigyelésből vonhattak le következtetéseket, mert a kísérlethez húsz európai vízi- és állatkert csatlakozott.

A kutatás eredményeként azt állapították meg a szakemberek, hogy a polip nyolc csápja közül a két leghátsót főként közlekedésére, illetve úszás közbeni navigálásra használja. A többi hat csáppal pedig tapogatózik, és az élelemszerzésre is ezeket használja. Ennek megfelelően a hátsó csápokra a láb, a többire a kar kifejezést ragasztották a biológusok.
Gondold csak el, nekik négy kezük is van!

Rubik-kocka: a kísérleti eszköz
A kísérletek során egyébként például egy Rubik kockát is adtak a megfigyelt polipoknak, mert arra voltak kíváncsiak, melyik csápjával nyúl hozzá.
Arra a felvetésre egyébként, hogy van-e a polipoknak kitüntetett, kedvenc csápja, nemleges választ adott a kutatás. A szakemberek azokhoz az emberekhez hasonlítják őket, akiknek ugyanolyan ügyesk a jobb és a bal keze. 

Ha a cikkben felmerült témák közül többet olvasnál a tengerben, óceánokban élő állatvilágról, lapozd fel az Óceánkutatás című Mi MICSODÁT, ha a Rubik-kocka iránt érdeklődsz, akkor sok más hazai érdekesség mellett a 100. kötetben találsz választ a kérdéseidre.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum