Évforduló - 55 éve játszották az évszázad mérkőzését

2009. március 09., 20:15
 

November 25-én nagy ünnep volt a sportbarátok és focirajongók körében. Sőt, 1953. november 25. emlékezetes nap az egész ország számára. Idén 55 éve történt ugyanis, hogy a magyar válogatott 6-3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor 90 éve veretlen angol válogatottat. Ez a híres hathárom, azaz az évszázad mérkőzése. Ha érdekelnek a részletek, olvasd tovább cikkünket!


 

A mérkőzés
Az évszázad mérkőzésére a híres Wembley-stadionban került sor 105 ezer néző előtt. Már a mérkőzés első percében megkezdődött a gólgyártás, Hidegkuti Nándor talált a kapuba. Az első félidőben összesen 6 gólt lőttek, ekkorra 4-2 volt az állás. A második félidő 5. percében ismét magyar találat következett, amire aztán az angolok az 57. percben 11-esből tudtak válaszolni. A mérkőzést a legendás sportriporter, Szepesi György közvetítette rádión. A meccs televíziós változata úgy készült el, hogy a rádióban rögzített szalagokról alámásolták Szepesi hangját. A hang és a kép tökéletesen egyezett.

A gólszerzők
Hidegkuti az 1., Sewell a 14., Hidegkuti a 22., Puskás a 25., Puskás a 29., Mortensen a 38., Bozsik az 50., Hidegkuti az 53., Ramsey (11-esből) az 57. percben.

A magyar válogatottból ma már csak ketten élnek: Buzányszky Jenő és Grosics Gyula.

A visszavágó
A budapesti visszavágót, melyet 1954. május 23-án rendeztek, kevesebbet emlegetik, pedig akkor még nagyobb arányú győzelem született: a magyar válogatott 7-1-re nyert.
Máig ez az angol labdarúgó-válogatott legnagyobb arányú veresége.

Ha még több izgalmas, érdekes történetre vagy kíváncsi a futball világából, lapozd fel a Mi MICSODA Futballkönyv című különkönyvét, a Futball című Rejtvényes Barangolót, a Labdarúgás vagy a Futball-VB című Tudod-e a választ című kötetet. A Sport című különkönyv is sok régi és új érdekes történetet elevenít fel a futball és más sportágak világából.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum