Kullancsveszély – óvatosan kirándulj!

2006. július 18., 15:05
 

A nyár nemcsak a felhőtlen vakációzás, a jó idő és a pihenés ideje – hanem a kullancsszezoné is. Júliusban pedig fokozottan ügyelnünk kell arra, hová és hogyan megyünk – ekkor kelnek ki ugyanis azok a kullancslárvák, amelyek méretük miatt szinte észrevehetetlenek, ezért rendkívül veszélyesek. Ha szeretsz kirándulni, feltétlenül olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, miért veszélyesek ezek az állatok, és hogyan védekezhetsz ellenük!


 
Így néz ki a kullancs
Ezekben a napokban kelnek ki azok a kullancslárvák, amelyeket a nőstények tavasszal raktak le – elkezdődött tehát a kullancsok idei második rajzása.
Ha szeretsz a természetben járni, sétálni, kirándulni, legyél óvatos: ezek a kis méretű rovarok felelősek az agyvelő- és agyhártya-gyulladás vírusáért az emberben, míg a kutyákban a babezia nevű egysejtű élősködőt terjesztik. A kutya szőrét ezért ajánlott levágni, vagy kullancsriasztó nyakörvet kell rá feltenni. Nagyon fontos, hogy akkor is kell védekeznünk kell, hogyha nem látunk kifejlett kullancsot a természetben.
A szakemberek az oltást, illetve a kullancsirtó szereket javasolják védekezésre, de ugyanilyen fontos a könnyen átvizsgálható ruházat is, valamint érdemes elkerülni a vadak által látogatott helyeket is.
A legfertőzöttebb területnek hazánkban Tolna, Somogy és Zala megye, a Balaton-felvidék, valamint a budai hegyek számítanak.
A kullancs egyébként az atkák egyik alrendje, vérszívó parazita. Szájszerveikből fejszerű képződmény alakult ki, ezen viseli a szipókának nevezett szervét. Szaglószerve az elülső lába végén van. A magasban várakozó rovar áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad. Érzésteleníti a bőrt, és azután szúrja bele sajátos, nyílhegyhez hasonlító ormányát, majd odaragasztja magát.
Ha kullancsot fedezünk fel a természetjárásból hazatérve, mihamarabb távolítsuk el, mert minél több ideig bennünk van a kullancs, annál nagyobb a fertőzés esélye. Vigyáznunk kell azonban néhány olyan módszerrel, melyeket a néphagyomány őriz. Ne kenjük be például a kullancsot a lélegzését akadályozó folyadékkal (pl. olajjal), mert a fulladozó élősködő visszaöklendezi a fertőző vért. Óvakodjunk a potroha megnyomásától is. Az viszont nem gond - a közhiedelemmel ellentétben -, ha beszakad a kullancs szipókája, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből, és nem okoz további kárt a szervezetben.
Ha még több rovarról olvasnál szívesen, ismerd meg a Méhek, darazsak és hangyák, illetve az Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek című Mi MICSODA-könyvet!
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum