Szenzációs azték leletek - Titkos kamrára bukkantak a kutatók?

2007. január 22., 10:31
 

Az elmúlt néhány évtized legjelentősebb azték emlékeit találták meg a tudósok Mexikóvárosban: egy 500 éves oltárt és egy több tonnás monolitot. Az oszlop ráadásul egy titkos föld alatti kamra bejáratát rejtheti - feltételezik a szakemberek. Ha kíváncsi vagy ennek az izgalmas felfedezésnek a körülményeire, és arra, kik is voltak az aztékok, olvasd el a cikkünket!


 

Tudod-e, mi az a chinampas? Hallottál-e már Tenochtitlanról? Olvass tovább, és megtudhatod, miként kapcsolódnak ezek az aztékokhoz.

A jellegzetes chinampas

Az aztékok - akik saját magukat mexikáknak nevezték - a 13. században jelentek meg a közép-amerikai Mexikói-fennsíkon. Miután az itt élők nem örültek érkezésüknek, kénytelenek voltak kissé távolabb, a Texaco-tó egyik mocsaras szigetén megalapítani fővárosukat, Tenochtitlant. A területet sakktáblaszerűen töltötték fel földdel, így keskeny csatornákkal elválasztott kis szigetek jöttek létre. Az aztékok ezeket nevezték chinampasnak. Csakhogy hiába virágzott az azték kultúra, és hiába lelkesedett a nép a kukorica-, a bab- és a töktermesztés iránt, birodalmukat az 1519-ben ideérkező spanyolok elsöpörték, és nem hagytak mást belőle, csak romokat. A mexikák nyomaira hosszú-hosszú ideig nem talált rá senki, mígnem Tenochtitlan először 1978-ban, egy metróépítés közben került újra a szakemberek szeme elé.

Tlaloc, az esőisten
A régészek ekkor egy olyan oltárra bukkantak, mely valószínűleg I. Moctezuma azték király (1440–1469) uralkodása alatt készült. A leleteket az azték főtemplom, az egykor 30 méter magas Templo Mayor alatt találták. A templompiramis legfelső szintjén állt Tlaloc esőistennek és Huitzilopochtlinak, a háború istenének a szentélye. Szintén itt találtak rá egy 3 és fél méteres monolitra, amely feltehetően egy föld alatti kamra bejáratát rejtheti. El tudod képzelni, milyen súlya lehet egy ekkora oszlopnak? A becslések szerint a kődarab legalább 11 tonnát nyomhat, és az Azték Birodalom utolsó szakaszából (1487-1520) származik.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum