Focipálya a tengerszint alatt

2010. február 05., 14:11
 

Azt hinnénk, hogy az építésről már nem lehet újat mondani. Volt itt már minden: organikus építészet, energiatudatos építészet, mozgó építmények, alagutak, magas hidak és házak, és még sorolhatnánk. Mindig tudtuk, hogy az emberi képzelőerő határtalan, már csak azt kell kitalálni, hogy a valós világ határait hogyan lehet egyre szélesebbre feszítgetni, hogy álmaink valóra válhassanak.


 

Az építészet csodái
Az emberek nagyon el vannak foglalva a magasépítéssel. Nem is csoda, hiszen minden, ami a föld felszíne felett van, igen látványos, mondhatni a leginkább szembetűnő mindennapi életünkben, s ezeket használjuk a leginkább. Talán a hozzáértőbb és szemfülesebb réteg még odáig is eljut, hogy a felhőkarcolókon és hidakon kívül hihetetlen csomópontokkal egymáshoz szőtt úthálózatunk is van, melyeket néhol alagutakkal „díszítenek", természetesen nem azért, hogy az utazó közönséget ezzel szórakoztassák. Egyvalami felett azonban nagyon szeretünk elsiklani, s ez a mélyépítés.

Így fest majd a stadion.

A mélyépítésről maximum a metróalagutak jutnak eszünkbe, esetleg a mélygarázsok. De az építőiparnak ez az ága egészen új „magaslatokba" törve úgy gondolta, hogy ami működőképes és hasznos a föld felett, azt a föld alatt is meg lehet oldani? Tudunk arról, hogy vannak részlegesen földbe épített házak, vagy éppen tengerbe épített szálloda (Hidropolisz), de azt álmainkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer a föld alatt nézzük a vérre menő focimeccseket.

Irány a mélybe!
Leghamarabb 2010-re készülhet el a világ első földalatti focipályája, mely Katar fővárosában, Dohában kap helyet. Aki ismeri Dubai építményeit, nem lepődik meg, hogy ismét az arabok lépnek elő egy ilyen ötlettel, hiszen épp most avatták fel itt a világ jelenlegi legmagasabb épületét.
Az építmény nagy látványosságnak fog számítani, de az építtetőknek nem csak ez volt a célja a koncepcióval. Tekintettel a sivatagos környezetre, melynél az 50°C-os nappali hőmérséklet nem számít kuriózumnak, elő akartak állni egy olyan stadionnal, mely alkalmas jövőbeni futballmérkőzés-sorozatok levezetésére is, hiszen a nagy hőség miatt jó, ha nem kapnak hőgutát sem a nézők, sem a játékosok. Így, mivel a földbe építik a létesítményt, számolhatnak a nyitott és ezzel együtt természetes léghűtéssel, s nem kell az építmény mesterséges hűtéséről gondoskodni, mely jelentős összegeket „spórol" az építtetőknek.
Az elgondolás szerint az építészeti elemekbe beépített világítás elegendő lesz ahhoz, hogy a reflektorok általi funkciót ellássák.
Mindezek azonban csak akkor állnak fent, ha a látványterveknek megfelelően készül el a létesítmény. Az elgondolás tehát megvan, az eredményt várjuk, s ha várakozásaink nem hiábavalóak, bizony ismét gazdagabbak lehetünk egy olyan létesítménnyel, mely ékes bizonyítéka lesz annak, hogy az építőiparban szinte minden lehetséges a mai korszerű és igen fejlett technológiai megoldásokkal.
(Forrás: THE tudománynépszerűsítő portál)

Ha érdekel az építészet, lapozd fel Hidak és alagutak vagy az Építészet című köteteinket!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum