Az űrben is elszállítják a szemetet? - Néhány szó az űrkörnyezet-szennyezésről

2006. december 11., 12:05
 

Tudtad, hogy már az űrben is szennyezzük a környezetet? Amióta az ember eljutott a világűrbe, ott is nyomokat hagy maga után, akárcsak a Földön. Az űrállomások szemete ugyanis nem enyészik el, hanem ott lebeg az űrben, amíg vissza nem szállítják a Földre. Hogy mikor jönnek az égi szemetesek? Olvasd el cikkünket, és megtudhatod, mi minden zajlik felettünk.


 

Az űrben is kering a szemét.
A Nemzetközi Űrállomáson bizony nagyon szűkös a hely, ezért néhány héttel ezelőtt az ott élő két asztronauta kidobta a haszontalan hulladékot – éppúgy, mint otthon, amikor lomtalanítanak. El tudod képzelni, vajon mi került az égi kukákba? Elhasznált antennák, egy lerobbant edzőgép, elhordott űrruhák és szivattyúpanelek, személyes tárgyak, például az egyik űrhajós otthoni ruhái és nyakkendői. Az ilyen holmiktól itt lenn a Földön is rendszeresen megszabadulunk, hiszen elviszik a kukások, vagy mi szállítjuk el a szelektív hulladékgyűjtőkbe.
A Földön földi, az űrben égi szemetek gyűlnek össze.

Csakhogy az űrben nem viszik el hetente a szemetet. Sőt, most már két éve nem dolgoztak a szemétszállító űrsiklók, amelyek korábban szinte menetrendszerűen jártak a Föld és a Nemzetközi Űrállomás között. Eddig csak a személyzetet lecserélő orosz teherűrhajók jöttek rendszeresen, de ezek túl kicsik ahhoz, hogy elvigyék a felgyülemlett hulladékot is.
De mi történhetett, amiért ennyire hanyagolták a szemétszállítást az űrben? Nem olyan rég le kellett  állítani a járatokat, mert a földi indítóbázisban nagy kárt okoztak a félelmetesen tomboló hurrikánok. Így fordulhatott elő, hogy az űrszemét ilyen sokáig ott maradt az űrben. Az űrhajósok óvatosan vitték ki a csomagokat a „ház elé” – az űrállomás környékére –, vigyázva arra, hogy ne sértsék meg az építmény burkolatát. A szeméthalom elhagyta az állomás pályáját, és lassan a légkör felé tart. Az űrsiklók előreláthatólag csak jövő tavasszal térnek ismét vissza, hogy összeszedjék a szemetet, és visszaszállítsák a Földre.
Ha még többet szeretnél megtudni az űrkutatásról, lapozd fel a következő Mi MICSODA köteteket: Az ember, A csillagok, Modern fizika. Jó szórakozást!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum