A Tyrannosaurus Rex

2010. október 28., 08:38
 

A dinoszauruszok közül talán az egyik legismertebb, legtöbbet kutatott faj a Tyrannosaurus Rexnek keresztelt óriásragadozó, közismertebb nevén T-Rex. Megpróbáltunk utánajárni annak, hogy is alakulhatott ennek az állatnak a sorsa a törzsfejlődés során, hogyan vált az egyik legnagyobb, és legfélelmetesebb ragadozóvá. Ha érdekelnek a kérdések és válaszok, olvasd el cikkünket!


 

A képen jól látható a T-Rex félelmetes fogazata

A dinoszauruszok kutatása
A dinoszauruszok kutatása az 1820-as években kezdődött. Ekkor bukkantak rá az első leletekre: óriási fogakra, megkövült lenyomatokra. A közel kétszáz év alatt rengeteg fajt, és azok szokásait sikerült feltérképezni. Az egyik leghatalmasabbnak, legveszélyesebbnek tartott ragadozó a Tyrannosaurus Rex volt. Számos kutatás foglalja össze az óriási dínóval kapcsolatos feltételezéseket. Ezeknek a kutatásoknak a középpontjában leginkább a T-Rex mérete és táplálkozása, illetve testfelépítése áll.
 
A Tyrannosaurus
Először Észak-Amerikában találtak rá a Tyrannosaurusra utaló maradványokra. A fajról annyit bizonyíthatóan feltártak a tudósok, hogy magassága elérte a 10-12 métert, súlya 7,5 tonna körül mozgott. Ezzel a mérettel a legnagyobbak közé tartozott. Magányos vadász volt, nem csordában élt, mint sok más dinoszaurusz. Furcsaságai közé tartozik, hogy „kezén” mindössze két ujj volt, és feltűnően rövid volt a karja. Nehéz lehetett így bármit megfognia, ám fogazata és állkapcsa lehetővé tette, bármilyen zsákmány erős megragadását.
A kutatók megállapítása szerint a Tyrannosaurus nem volt mindig a legfélelmetesebb ragadozó, sőt! Ezt a kutatási vonalat erősítette az a 2006-os

A Kínában talált lelet alapján modellezett T-Rex

lelet is, amelyet Kínában találtak, és amely egyértelműen bebizonyította, hogy a Tyrannosaurus egyik fajtársára bukkantak. Ez a T-Rex azonban jóval kisebb, mindössze 1,1 méter magas és 3 méter hosszú volt. Más eltérést is találtak: ennek a T-Rexnek nem kettő, hanem három ujja volt.
 
A legújabb kutatási eredmények
Megállapították, hogy a 165 millió évből, amit a dinoszauruszok története átfog, az utolsó 15 millió év kivételével a T-Rex mindössze emberméretű lehetett. A növekedés ez alatt a 15 millió év alatt történt, ekkor vált a kor szuperragadozójává. A tudósok annak a kutatássorozatnak köszönhetik felismerésüket, ami az elmúlt évtizedekben látott napvilágot.

A T-Rex későbbi, hatalmasra nőtt változatának csontváza

Kezdetben a T-Rexnek mindössze 5-6 alfaját ismerték, ám az elmúlt évtizedekben újabb alfajokat fedeztek föl, így számuk több mint húszra nőtt.  Az összes kutatási eredmény azt bizonyította be, hogy a korábban éltekre mindre jellemző volt az apróbb termet.
Sajnos, ma még nem tudni, hogy mi történhetett 150 millió évvel ezelőtt, amitől 15 millió év leforgása alatt ez a dinó óriásdinóvá vált, mert épp ebből az időszakból maradt fenn a legkevesebb fosszília.

Ha érdekel a téma, lapozd fel Dinoszauruszok című kötetünket!
 
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum