Bálnák és delfinek - Szelíd óriások

Elragadó tengeri emlősök. Erősek, mégis szelídek. Az óriás kék bálna, akárcsak az egészen kis disznóbálna vagy a különleges narvál, minden tengerben otthon vannak. Kicsinyeiket is a vízben hozzák világra. De minden egyes levegővételkor a felszínre úsznak. A cetek egymás különleges énekét a víz alatt több száz kilométerről is meghallják. Az ámbráscet életkorát a fogaiban lévő „évgyűrűk"alapján lehet megállapítani.

Itt veheted meg a könyvet >>>

Nagy bálnák – kis bálnák
A cetek tengeri állatok és a Föld minden tengerében előfordulnak. A mérsékelten meleg trópusi tengerekben éppúgy, mint a sarki tengerek jeges vizében. 80-90 cetfajt ismerünk.
A tengerbiológusok a cetek két csoportját különböztetik meg: a szilás ceteket és a fogas ceteket. A fogas cetek közé tartozik például az ámbráscet, az orka és a kis disznódelfin, amely a Balti-tengerben is előfordul. A szilás cetekhez soroljuk a simabálna-féléket, mint az északifoki és déli bálnákat, továbbá a grönlandi bálnát. A simabálnaféléktől különbözik a barázdás bálna, amely szintén a szilás cetekhez tartozik, de több rokon fajjal együtt külön családba sorolják. Nevét barázdás torokzsákjáról kapta, amely harmonikaszerűen kitágul, amikor a bálna nagyra tátott szájába beáramlik a planktonnal, kis rákokkal és halakkal teli víz. Így tehát éppen a legnagyobb állatok táplálkoznak a legkisebbekkel.

Hogyan nőhettek meg ekkorára a bálnák?
33 métert is elérő hosszával és 200 tonnás tömegével a kék bálna a bolygónkon valaha élt, legnagyobb állat. Még a legnagyobb dinoszaurusznál is nagyobb és nehezebb. A bálnák azért lehettek ilyen nagyok, mert őseik elhagyták a szárazföldet és a tengeri léthez alkalmazkodtak. A víz felhajtóereje könnyíti testük mozgását. A nagyobb méretű kék bálnákat a szárazon fulladásig összenyomja a saját súlyuk. Egy ekkora élőlénynek sokat kell ennie, előnye viszont, hogy ő maga másoknak túl nagy falat. Ezért is vannak kevesen az ellenségei.

Delfinek
A közönséges és a disznódelfin rokonságban áll egymással, és mindketten a fogas cetekhez tartoznak, amelyeknek mintegy 75 faját különböztetjük meg. Mind közül a legismertebb a palackorrú delfin. A legtöbb delfin tengeri állat, néhány fajuk azonban folyókban, azaz édesvízben él. De akár tengeri bálna, akár folyami delfin, egyik cet sem hal, hanem emlős. Az anyaállatok a saját tejükkel táplálják, nevelik fel kicsinyeiket.



www.mimicsoda.hu