Hüllők és kétéltűek - Gekkók, békák, varánuszok

A hüllők és a kétéltűek valódi túlélőbajnokok: szinte mindenütt megtalálhatók, ősidők óta másznak, csúsznak, úsznak ezen a földgolyón. Könyvünkből megtudhatod, milyen gondoskodóak a békák, hogyan tud vízen járni a gyík. Ismerkedj meg a ravasz kígyókkal, és az eltévedni képtelen tengeri teknősökkel is! Hihetetlen! Van olyan kétéltűfaj, amelyik sohasem lesz felnőtt. Az axolotl és a barlangi vakgőte egész életét lárvaként éli le. Tudtad, hogy még a sivatagban is előfordulnak varangyok?

Itt veheted meg a könyvet >>>

Titokzatos farkos kétéltűek
A kifejlett farkatlan kétéltűeknek — ahogy a nevükből is kiderül — nincs farkuk. Ám a farkos kétéltűek még ma is úgy néznek ki, mint elődeik, amikor 360 millió évvel ezelőtt a vízből áttelepültek a szárazföldre. A farkos kétéltűekhez tartoznak a gőték és a szalamandrák. A gőték víziállatok, a szalamandrák a szárazföldön élnek, de nem teljesen különbözőek a szárazföldi és vízi kétéltűek. Vannak gőték, amelyek időszakonként a szárazföldön élnek, és szinte az összes szalamandrafaj petelerakáskor a vízbe merül. A farkos kétéltűeknek még a békáknál és a varangyoknál is több titokzatos képességet tulajdonítanak. Talán azért, mert csak ritkán lehet őket megpillantani. Korábban az a hiedelem is járta, hogy a szalamandrák a tűzben élnek, holott ezek az állatok a nedves helyeket kedvelik. Egy másik babona sze rint a szalamandrák azért olyan nyirkosak és hidegek, hogy el tudják oltani a tüzet. Ezért több nyelvben találkozhatunk a tűzszalamandra elnevezéssel is.

Egy állat, amelyik nem akar felnőni
Ha el is vetjük a babonákat, a farkos kétéltűek között tényleg léteznek meglehetősen furcsa lények. Ilyenek például azok a farkos kétéltűek, amelyek sohasem lesznek felnőttek, mint Pán Péter a mesében. A legismertebb ilyen örök ifjú az axolotl. Azokból a mexikói hideg és kristálytiszta vizű, vulkanikus tavakból származik, amelyek sohasem száradnak ki. Miért is kellene az axolotlnak a szárazfölre mennie? Inkább megtartja a kopoltyúit, és lárvaként szaporodik tovább. Ha hormonokkal kezelik, igazi szalamandrává fejlődik.

Az orvosok reménye
Az orvosokat az axolotl különös képessége érdekli: ha az axolotl elveszti valamelyik testrészét, az teljes egészében újra kinő. Még agyának egy részét is képes újranöveszteni! Az orvosok szeretnék megfejteni az axolotl titkát, hogy hasznosíthassák a gyógyításban. Ma világszerte ezerszámra úszkálnak axolotlok laboratóriumok akváriumaiban, de a természetben sajnos a kihalás szélén áll ez a faj. Az európai barlangi vakgőte is egész életében lárva marad. Mivel sötét barlangokban tanyázik, a szeme visszafejlődött. Hogy ellensúlyozza ezt a hiányosságát, a teste oldalán érzékelőszervek helyezkednek el, mint a halaknál. Ezek a nyomást felfogó érzősejtek érzékelik a víz áramlását, hullámzását, így tájékozódik az állat.

 



www.mimicsoda.hu