Az ókori görögök – Istenek, hősök, költők

Az ókori görögök sok nagyszerű dolgot találtak fel, amelyek még ma is hatással vannak az életünkre. Például mi is járunk színházba, szurkolunk az olimpiai sportolóknak, és demokráciában élünk.

Itt veheted meg a könyvet >>

Küzdelem a sportpályán
A görögök imádták a versenyeket, a sport lehetőséget nyújtott arra, hogy a férfiak megőrizzék erőnlétüket és harciasságukat. Minden polisznak saját gümnaszionja, azaz sportpályája volt, ahol az ifjak és a férfiak meztelenül edzettek. Itt rendezték meg a versenyeket, az agónokat is. Az istenek tiszteletére tartott összejöveteleken csak férfiak vehettek részt. A hajadon lányoknak megengedték, hogy végignézzék a küzdelmet. Férjes asszonyok és rabszolgák azonban még nézőként sem lehettek jelen a versenyeken. Egy sikeres sportolónak sokat kellett edzenie, és a sport szabályait be kellett tartania.

Könyörtelen küzdelem
A sportolók nem használtak védősisakot, futócipőt vagy bokszkesztyűt. A mérkőzések nem voltak éppen veszélytelenek. Birkózás közben megtörténhetett, hogy valakinek kifordult a válla vagy csontja tört. Az akkori orvostudomány korlátozott lehetőségei miatt ez komoly következményekkel járhatott. A nézők ráadásul kigúnyolták a veszteseket. A győztesek viszont valósággal lubickoltak a dicsőségben és az elismerésben. Éppen ezért egyetlen versenyzőt sem riasztott el a küzdelemtől a vereség vagy a sérülés lehetősége.

Az olümpiai jatekok
Az ókori Görögországban — a sok kisebb mellett — négy nagyszabású sportrendezvényt tartottak rendszeresen, négy helyszínen. A híres pánhellén játékokat Delphoi, Korinthosz, Nemea és Olümpia közelében rendezték meg. A résztvevők több sportágban is összemérhették a tudásukat. Közéjük tartozott a birkózás, a futás, a gerelyhajítás, a diszkoszvetés, de voltak labdajátékok is. Néha lóversenyt, vagy ügyességi versenyeket is tartottak, például lóhátról kellett gerelyt hajítani. A legrangosabb versenyt az idővel ötnapossá vált olümpiai játékok jelentették. Ezeket Zeusz isten tiszteletére rendezték. Akárcsak napjainkban, négyévente tartottak olimpiát. A versenyeken csak görögök indulhattak. A rabszolgákat és a barbárokat kizárták. A győztes olajfa ágából készült koszorút kapott a fejére. Ezt ma nem tartanánk méltó díjnak a komoly felkészülésért. Otthon azonban valósággal elhalmozták jutalmakkal. A többi polgár felnézett rá és tisztelte. Élete végéig ingyen étkezhetett, adómentességet és magas pénzjutalmat is kapott az államtól.

 



www.mimicsoda.hu