Mi a fényszennyezés?

A fényszennyezés a fényhasználatnak azt a formáját jelenti, amikor a mesterséges fény egy része hasznosítás nélkül távozik az égbolt felé. Amikor a lámpák fényyét látod az égen - olyankor valakik épp szennyezik a környezetüket. Mit gondolsz, előfordul, hogy egyenesen, minden akadály nélkül az égbe szökik a fény? Olvasd el a cikkünket, és megtudod!

Bizony, az emberek gyakran használnak kifejezetten az égboltra irányuló fényforrásokat is. Egyrészt az épületek kivilágítása, másrészt az ún. diszkólámpák okoznak nagy kárt, amelyek fényszórói pásztázzák az égboltot. Ám a legrosszabbak talán a nagy bevásárlóközpontok kültéri lámpái, amelyek a fény nagyobb részét rossz irányba bocsátják ki.

Ki vette észre?
A fényszennyezésre elsőként a csillagászok hívták fel a figyelmet: a rosszul megtervezett világítótestek miatt valóban sok fény szóródik az égbolt felé. Emiatt ma már alig látni csillagokat a városokból. A csillagászokat ez nem csak azért zavarja, mert a távoli égitesteket nehezebben tudják megfigyelni, hanem mert a mindennapok embere a csillagos ég látványa nélkül nő fel.

Az égbolt ugyanúgy része természeti környezetünknek, mint a hegyek, az erdők és a folyók. Zavaró fényektől mentes égbolton egy átlagos estén szabad szemmel 4000-7000 csillag látható, a Tejút sávjában pedig látványosan rajzolódnak ki a sötét porködök és molekulafelhők. Kedvező körülmények között távcső nélkül is megpillanthatjuk az Androméda-ködöt. A fényszennyezés azonban gátat szab ezeknek a lehetőségeknek.

Milyen hatásai lehetnek a fényszennyezésnek?
A fényszennyezés kifejezetten káros az élővilágra. Erősen megzavarja a repülő rovarokat és vonuló madarakat is. Sőt az éjszakai életmódot élő állatok táplálékszerzésében is problémákat okoz. A tavak közelében lévő erős éjjeli fényforrások csökkentik a planktonok algafogyasztását, ami az algák túlburjánzásához vezethet. Ez pedig kedvezőtlen esetben teljesen átalakítja a tó élővilágát.

Rád milyen hatással van a fényszennyezés?
A fényszennyezés az emberre is hat. A szervezet az éjszakai sötétben tud megfelelően pihenni, ennek hiányában kedvezőtlenül alakulhat az éjszakai vérnyomás, egyes hormonok termelődése, a szervezet általános stressztűrő képessége. Felmérések igazolták, hogy a túlzott éjszakai világítás közlekedésbiztonsági szempontból kedvezőtlen, a káprázás ugyanis elbizonytalanítja a sofőrt, és növeli a balesetek valószínűségét.

Ha érdekelnek a fizikai törvényszerűségek, a csillagok vagy a világegyetem törtvényei, ajánljuk a Modern fizika, az Otthonunk a világegyetem, a A bolygók és az űrkutatás vagy a Csillagok című Mi MICSODA kötetet! A bolygókról már a Mi MICSODA filmsorozat A bolygók és az űrkutatás című részéből is többet megtudhatsz!



www.mimicsoda.hu