A kullancs és az általa terjesztett betegségek

Az átmeneti időszakokban egy apró élősködő, a kullancs veszélyeztetheti az emberek és mellettük jó néhány emlősállat egészségét. Kullancsokkal általában erdőkben vagy vízparti területeken találkozhatunk, de a városok parkjaiban is elszaporodhatnak. Ez pedig azért jelent gondot, mert a kullancsok más élőlények vérével táplálkoznak, és ennek során sokféle baktériumot, egysejtűt vagy vírust adhatnak tovább, fecskendezhetnek be az áldozataikba.

Miféle élőlény a kullancs?

A kullancsok (Ixodidae, ejtsd: ixodidé) ún. ektoparazita – vagyis kívül élősködő – állatok. Nem bogarak és nem is rovarok: az atkafélék közé tartozó ízeltlábúak, amelyek kifejlett korukban elsősorban az emlősök vérét szívják. Lárvaként azonban olykor madarakon és hüllőkön is megtapadnak. Egy-egy kullancs az élete során két vagy három gazdaegyedből is beszerezheti a táplálékát, és ennek alapján két- vagy háromgazdás fajokra lehet felosztani őket. A trópusokon egygazdás fajaik is vannak.

Ilyen a közönséges kullancs, miközben egy fűszálon várakozik. Ha a lábunkat nem hagyjuk szabadon és esetleg kullancsriasztó folyadékkal (például teafaolajjal) is bekentük a bőrünket, nagyobb az esélye, hogy nem a mi vérünkből fog uzsonnázni. (Fotó: Wikipédia)

Az, hogy egy-egy kullancsfaj hány gazdán élősködik, azért fontos, mert ennek alapján lehet feltérképezni a velük kapcsolatba került kórokozók terjedését, vagyis a járványokat. Mivel a kullancsok egyszerű testfelépítésű lények, a vérszívásuk során beléjük került kórokozók őket nem károsítják, csupán továbbélnek a belsejükben. Ha viszont egy kullancs több napig is élősködhet egy következő áldozatán, akkor befecskendezheti annak vérébe a baktériumokat vagy vírusokat, amelyek viszont az emlősöket már megbetegítik. 

A kullancs petékkel szaporodik, amelyekből lárva kel ki. Ennek csak hat lába van, és nem szaporodik. Több lárvastádium után nyolclábú nimfa fejlődik belőle, amely szintén nem szaporodik. Erre majd csak az ebből kialakuló, ugyancsak nyolclábú imágó lesz képes, amely ivarosan szaporodik. A párzás után a nőstény általában sok petét rak.

A kullancsokat tizennégy nemre oszthatjuk, s ezek között három kivételével mindegyiknek több faja is lehet. Van, amelyiknél 166, és van, amelyiknél csak 2-3 fajt találunk.  Magyarországon a kullancsok közül az Ixodes nembe tartozó Ixodes ricinus, más néven a közönséges kullancs faja a leggyakoribb. Ez az a faj, amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A nevében szereplő „ricinus” szó azonban a legkevésbé sem a jól ismert hashajtóra utal. A szónak a latinban eredetileg is „kullancs, élősködő” volt a jelentése, ám mivel a ricinus növény magja nagyon hasonlít a kullancsra, később a növény megjelölésére is ezt használták.

 

A cikk folytatása itt olvasható.



www.mimicsoda.hu