Átváltoznak a jegesmedvék?

Hallottál róla, hogy hamarosan elolvadhat az északi jégsapka? Néhány tudós szerint ha ez bekövetkezik, szinte azonnal elfogyna a jegesmedvék élettere. Van azonban egy tudós, aki szerint erre a katasztrofálisnak tűnő helyzetre az evolúció kínál majd megoldást. Szerinte ugyanis a jegesmedvék szépen, lassan visszaváltoznak barnamedvékké. Elképzelhető ez szerinted?Érdekesnek találod a hírt? Olvasd tovább cikkünket!

Katasztrófa közeleg?
Meddig képes még fennmaradni az északi sarkvidéket borító jégsapka? A legpesszimistább forgatókönyvek szerint akár néhány éven belül is bekövetkezhet a sarki nyár, amikor átmenetileg, néhány hónapra teljesen elolvad a jégtakaró. Ez - lehet, hogy el sem tudjuk képzelni - katasztrofális következményekkel jár azokra az állatokra nézve, amelyeknek az olvadással egyszerűen eltűnik az életterük. Ilyenek például a kihalás szélén álló jegesmedvék.

Az egyik dán kutató azonban új elmélettel állt elő, ami szerint az evolúció megmenti a jégmezőkről a partra menekülő jegesmedvéket.

Tudod-e?
A jegesmedvék a barnamedvékből alakultak ki valamikor 100-250 ezer évvel ezelőtt. A dán tudós véleménye szerint a megváltozó életkörülmények, az átalakuló étrend, és a lecsökkenő populáció akár néhány generáció alatt olyan evolúciós változásokhoz vezethet a jegesmedvék esetében, hogy azok az új környezethez alkalmazkodva gyakorlatilag visszaalakulnak barnamedvévé.

Ellentmondó vélemények
Más tudósok nem hisznek ebben. Szerintük a környezet változása olyan gyorsan történik, hogy azt a lassan dolgozó evolúció nem képes követni.
Az is egy lehetséges verzió azonban, hogy két faj összeolvad: két évvel ezelőtt, a Kanadához tartozó Banks-szigetnél figyelték meg először, hogy egy jegesmedvének és egy grizzlynek közös utódja született.

Ha még többet szeretnél olvasni a témáról, lapozd fel a Jégkorszak, a Medvék vagy a Sarkvidékek című MI MICSODA kötetet.



www.mimicsoda.hu