Utoljára virágzott a tündérrózsa

A Victoria tündérrózsa levele olyan vízen úszó tálca, amelynek a belső fele sima, a külső és az alsó fele szúrós. A tündérrózsa idei utolsó virágzása alkalmából különleges kísérlet zajlott a Füvészkertben. Azt tesztelték, hogy a Victoria levele hány kilót bír el. A szakirodalom szerint ez a súly 50-70 kiló is lehet. Ha érdekel, miről nevezetes még ez a növény, olvasd tovább cikkünket!

Hol találkozhatsz tündérrózsával Budapesten és a világban?
A fővárosi Füvészkertben 2008-ban utoljára virágzott a dél-amerikai óriás tündérrózsa. 
A botanikus kert egyik különlegessége a Victoria cruziana. Az Argentína és Paraguay lassú folyású folyóiban őshonos óriás tündérrózsa 20-25 cm átmérőjű virága csupán két éjszaka nyílik: az első éjszaka hófehér és ananászillatot áraszt, a második éjjel pedig nyílás után rózsaszínre változtatja a színét.
A füvészkerti példány azonban ebben az évben jobban szeretett csak egy éjjel nyílni, de ekkor rögtön rózsaszínű virágokkal - az idei utolsó virágzás időpontját augusztus 30-ra tették.

Mit érdemes tudni erről az egzotikus növényről?
A tündérrózsák családjába tartozó vízinövény levele olyan hatalmas és szilárd, hogy - mintha egy kerek, lapos gumimatrac lenne - képes egy nagyobb gyermeket is a víz színén tartani.
A Victoria tündérrózsa mindig este, sötétben bontja ki virágát. Ekkor a virág hófehér és nőivarú, a porzók még fejletlenek, csak a bibe aktív. Az erős ananászillat odavonzza a rovarokat, amelyeket a virágkehely foglyul ejt egy napra. A rovarokon lévő, más tündérrózsákról származó virágpor ez alatt megtermékenyíti a növényt. Estére a bibe el is hervad, a porzók pedig működésbe lépnek, a szabaduló rovarok így kirepülve magukkal viszik a friss pollent.

Hogyan szaporodik a Victoria a Füvészkertben?
A kis füvészkerti üvegházban persze ilyen szaporodásra nincs mód, ezért a dolgozók maguk végzik el a beporzást. A növénygondozó begázol a medencébe és egy pálca segítségével bejuttatja a virágkelyhekbe a szaporítóanyagot.
A megtermékenyült virág ezután lesüllyed, és a belőle kialakuló tüskés termésben több száz mag érik be a víz alatt. Az érett termés felemelkedik a felszínre, kihasad, és borsónyi magok szabadulnak ki belőle. A ragacsos anyaggal védett magok a folyó sodrásával távolodnak el az anyanövénytől, a tündérrózsa így nagy területen terjedhet el.

Honnan származik a Victoria?
A Victoriát 1801-ben fedezte fel Thaddäus Haenke, német botanikus, az Amazonas meleg vizében. Évtizedek múlva, amikor a növény eljutott Angliába, az akkori angol uralkodó, Viktória királynő tiszteletére a Victoria regia nevet adták neki. Később azonban, amikor kiderült, hogy egy másik, hasonló faj is létezik,Victoria amazonica lett az új neve.

Ha szívesen olvasnál még többet erről a csodaszép növényről, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat jubileumi kötetét, az Otthonunk, Magyarországot. Egyebek mellett a Füvészkertben élő növényritkaságról is olvashatsz benne.

Forrás és érdekességek még:

http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/victoria-melegsegre-vagyik/
http://www.fuveszkert.org/?mod=hir&act=view&id=99



www.mimicsoda.hu