A mamut beleesett a gödörbe - Autópálya-építés közben találtak rá

Körülbelül tízezer évvel ezelőtt egy mamut békés sétája közben egyszer csak beleesett egy hatalmas gödörbe. Ez lett a veszte. Ha most azt hiszed, ez valami rossz tréfa, bizony tévedsz. A kutatók idén két helyen is mamutmaradványokra bukkantak hazánkban. Ha kíváncsi vagy, hol és hogyan találtak az ősemlősre, és mihez kezdenek a maradványokkal, tarts velünk: ebből a cikkből minden kiderül!

Gyapjas mamut fogát őrzik a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.
Hazánkban már többször, több helyen is találtak mamutmaradványokat a kutatók, száz év alatt összesen négyszer. Az azonban hatalmas szenzációnak számít, hogy ebben az évben két helyen is felfedezték az ősemlős nyomait: Baranya megyében, Zók község határában gyapjas-mamutcsontokat, Balatonakarattyán pedig – autópálya-építés közben – egy felnőtt mamut és egy mamutbébi maradványaira bukkantak a szakemberek.
Zókon egy falubéli figyelt fel egy gyanús csontra a földben: arra gyanakodott, hogy egy agyar darabkájára lehet. A paleontológusok megerősítették a hírt: bizony mamutról van szó. Az agyarakon kívül mamutfogakat és viszonylag jó állapotban megmaradt koponyacsontokat találtak a tudósok. Hogy mihez kezdenek a régi csontokkal? Miután minden leletet feltárnak, a Pécsi Tudományegyetem kutatói alaposan megvizsgálják az értékes maradványokat, hogy a lehető legpontosabban meghatározzák, milyen állatokról van szó, s milyen korból származnak a megtalált csontok. Néhány őslénykutató szerint az is elképzelhető, hogy a körülbelül tízezer évvel ezelőtt élt ősállat egy ember ásta verembe esett, és ott pusztult el.
A másik mamutleletre a Balaton közelében zajló autópálya-építés közben leltek. A balatonakarattyai löszfalból, mely több fosszíliát is megőrzött már a jelenkornak, egy kézilabda nagyságú redős zápfog került elő, később ugyanitt egy óriási agyarat is találtak. A paleontológusok szerint ezek kétségkívül gyapjasmamut-maradványok. Mivel később két apró lapocka, egy mamutlábcsont, néhány csigolya és egy tucatnyi borda is a felszínre került, a Bakonyi Természettudományi Múzeum tudósai arra gondolnak, hogy egy mamutbébi és egy felnőtt mamut maradványait rejti a terület, de az is lehet, hogy a későbbiekben még több ősállat csontjai is előkerülnek a földből.
A mamut a jégkorszak végéig élt az északi félteke sztyeppés vidékein.

A kutatók az állatok csontvázait műanyagdarabok segítségével illesztik össze, így akár Neked is alkalmad nyílhat arra, hogy egy későbbi múzeumi kiállításon a teljes, életnagyságú mamutvázat megtekinthesd.
A mamutokról és az őslénykutatásról még több érdekességet megtudhatsz, ha fellapozod az Ősemlősök, Az ősember, A jégkorszak és a Fogyatkozó állatvilág című Mi MICSODA-kötetet.

www.mimicsoda.hu