400 éves fennállását ünnepli New York

Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa egy szeptemberben indított nagyszabású rendezvénysorozattal idén ünnepli 400. születésnapját: felolvasások, koncertek, előadások és más izgalmas események színtere lesz a világ egyik legizgalmasabb városa.

Hudson hajójának útvonala (kékkel)

A város alapítása
A város történetének kezdete Henry Hudson brit felfedező nevéhez köthető, aki 1609 szeptember 11-én hajózott be a később róla elnevezett Hudson-folyó óceáni torkolatába. Noha 1624-ben Giovanni da Verrazzano volt az első európai, aki kikötött a majdani város helyén, a New York-i terület gyarmatosításához Hudson felfedező útja vezett. A mai város helyén, az európai telepesek megérkezése előtt indiánok lakták a tájat, akik a szigetet Mannahatának nevezték.

Kiről kapta mai nevét a várost?

George Washington, az USA első elnöke


A város élete 1626 táján lendült fel, amikor egy holland szőrmekereskedelmi állomás jött létre Manhattan déli csücskén, Új-Amszterdam néven. A város életének következő fontos állomása 1664-ben volt, amikor egy angol flotta foglalta el a hollandoktól a várost, mely ezután angol kézen maradt. Mai neve is ettől kezdve használatos, Jakabnak, az angliai York hercegének tiszteletére, akinek trónra lépését követően a város királyi birtok lett.
Az amerikai függetlenségi háború (1775–1783) vetett véget a brit megszállásnak. George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke és a függetlenségi háború főparancsnoka volt az, aki az utolsó brit csapatokat is kiverte seregével az állam területéről 1783-ban. George Washingtont ugyanebben az évben, a mai Wall Streeten lévő Federal Hallban iktatták Amerika elnökévé. A város 1790-ig az USA fővárosa volt, itt ülésezett a Kontinentális Kongresszus.

New York ma

A város terjeszkedése
Az első bevándorlók az európai hugenotta menekültek voltak, de a 19. századtól egyre népesebb lett az itt letelepedni szándékozók tábora; így a város is egyre nagyobb területet követelt magának. Manhattanhez csatolták Bronxot, Brooklynt, Queenst és Staten Islandet is. Az itt élők azóta nevezik „öt kerületnek” a várost, mivel a „City” szót csak Manhattanre használják.


New York számokban

New York-i felhőkarcoló


A 2000-es adatok szerint New York lakossága 8 008 278 fő volt, az itt élő családok száma 1 852 233. A népsűrűség 10 194,2 fő/km², egy négyzetkilométerre átlag 4074,6 lakás/lakóház jut. A népesség összetétele szerint: 44,67% európai, közel-keleti vagy észak-afrikai; 26,59% afrikai amerikai, 0,52% indián, 9,83% ázsiai, 0,07% csendes-óceáni, 13,42% egyéb és 4,92% több rasszhoz tartozó.

New York, a felhőkarcolók városa
A város, sok más mellett, a felhőkarcolók építésében is az úttörők közé tartozik. A 19. századig ritkán építettek hat emeletnél magasabb épületet: hiányzott a megfelelő erősségű építőanyag és a megfelelő technika (liftszerkezet, vízpumpa). Megfelelő vízpumpa hiányában a vizet 50 méternél magasabbra csak nehezen tudták felnyomni. Amikor megszületett a megfelelő technológia, akkor kezdték megépíteni az első felhőkarcolókat. A városról szinte mindenkinek ezek az épületek jutnak először eszébe.

 

Az Empire State Building a maga 104 emeletével

A legmagasabb

A város legmagasabb felhőkarcolója a 102 emeletes, 381 méter magasságú Empire State Building. A legenda szerint 1928-ban Bill Lamb építészt egy barátja kérdése: "Bill, milyen magasra tudod építeni, hogy ne dőljön össze?" késztette arra, hogy tervezni kezdjék az épületet. Barátja - a legnagyobb pénzügyi válság közepén - előteremtette a pénzt az építkezés megkezdéséhez. A világ akkori legmagasabb épületét alig több, mint egy év alatt felépítették, szabadnap nélkül dolgoztatva az építőmunkásokat. Az épületet 1931. május 1-jén adták át használatra.

Tudtad, hogy Budapest testvérvárosa New York?
1991. március 16-én és 1994. december 1-jén születtek azok a megállapodások, melyben fővárosunkat New York testvérvárosává tették. A világ pénzügyi központjának tartott metropoliszban önkéntes Testvérvárosi Bizottság koordinálja együttműködésünket. Budapest a testvérvárosi kapcsolatokat az évenként - rendszerint márciusban - megrendezett Budapest-New York  Testvérvárosi Nap keretében ápolja.


Ha érdekelnek a felhőkarcolók lapozd fel Tornyok és felhőkarcolók című kötetünket! 



www.mimicsoda.hu