Itt van az ősz, itt van újra

Az ősz beköszönte a gyerekek számára az iskolakezdést, ezzel együtt a barátokkal való újratalálkozást is jelenti. De tudod-e, hogy nem mindenhol van ősz? És tudod-e, hogy ez az évszak mit jelent az élővilág, például a fák számára? Hallottál-e már arról, hogy a lombhullató fák takarékos élőlények? Ha elolvasod cikkünket többet is megtudhatsz erről, és az élővilág őszi "szokásairól".

Mik az évszakok?
Hazánk a mérsékelt égövön helyezkedik el, ahol jellemző a négy évszak váltakozása. Évszaknak az időjárás olyan hosszabb, ciklikus periódusait nevezzük, amelyek rendszeresen, hasonló jellemzőkkel térnek vissza. Ezek a ciklusok jól megkülönböztethetőek más tipikus időjárási időszakoktól. Égövünkön a tavasz, a nyár, az ősz és a tél ilyen időjárási szakaszok. (A trópusi és szubtrópusi területeken nem különböznek egymástól ilyen markánsan az évszakok, így egyszerűen esős és száraz évszakot, illetve máshol meleg, nedves és hideg évszakot különböztetnek meg egymástól.) Az ősz - átmenet nyárból a télbe.

Az őszi hónapok
Az ősz hónapjai a szeptember, az október és a november. A nyári napfordulót követően (június 21.) fokozatosan rövidülnek a nappalok. Augusztus végétől az idő is hűvösebbre fordul. Közeledik a tél, és erre az óriási változásra az egész élővilágnak fel kell készülnie. A hideg közeledte sok állat számára a költözést jelenti, hiszen vannak olyanok, akik a hideg ellen úgy védekeznek, hogy ezt az időszakot más területen töltik (például a vándormadarak), de előfordulnak olyanok is, akik téli álommal (például a medvék) vészelik át ezt az időszakot. De nézzük milyen óvintézkedésekkel készülnek fel a fák a közeledő télre!

Miért válnak meg lombkoronájuktól a fák ősszel?

Az állatoktól eltérően a növények léte helyhez kötött, így az évszakokhoz való alkalmazkadásukat is ez határozza meg. A fák is isznak, és a vízből és a levegőből a napfény segítségével fontos építő- és tápanyagokat termelnek a leveleikben. A vizet gyökereiken keresztül veszik fel a talajból. Ezután nagyon finom vezetőcsövecskéken keresztül áramlik a fatestben a nedv felfelé.
Minden fára jellemző, hogy levelei segítségével fotoszintézist végez, azaz a napfény segítségével a létéhez nélkülözhetetlen tápanyagokat állít elő. E folyamat során a fa felületén keresztül, nagy mennyiségű vizet is elpárologtat. Télen, amikor a víz megfagy a talajban is, a fák gyökerei nem tudnak elég vizet felvenni. A lombos fák azért, hogy nehogy szomjan haljanak úgy vészelik át a telet, hogy lombkoronájukat ledobják.

Miért sárgulnak ősszel a fák levelei?
A lomb elvesztése miatt elszenvedett,
évenkénti tápanyagveszteséget csak olyan területeken engedhetik meg maguknak a fák, ahol ahol a tápanyag utánpótlása biztosított a hosszú és meleg nyár után. Mivel a fák takarékos élőlények, mielőtt ősszel ledobják levéldíszüket a levelektől elvonják a valóban fontos alkotórészeket, hogy elraktározzák azokat. Ezeket az anyagokat a fa nem tudja a fotoszintézis során előállítani. Ilyen elem például a magnézium, amit a klorofill (ez adja a falevél zöld színét) tartalmaz. Ez bomlik le ősszel és ennek hiányát látjuk ilyenkor. Ezért - a látszattal ellentétben - nem sárgává válnak a levelek, hanem csak a zöld szín vonódik ki belőlük. Tulajdonképpeni építőanyagát, a cellulózt és néhány sárga és piros színezőanyagot tavasszal könnyedén újraépíti a fa, levelén keresztül, ezért ősszel a zöld eltűnése után ezek a színek tűnnek elő, és adják az őszi táj semmihez nem hasonlítható színkavalkádját.

A lombhullató életforma

A lombhullató életformának az örökzölddel szemben különböző előnyei és hátrányai vannak. Mivel a lombhullatók elveszítik levélzetüket a következő időszakban kénytelenek újranöveszteni azokat. Ez mindenképpen több energiát igényel az örökzöld életmódhoz képest. Ugyanakkor, az örökzöldek vízvesztesége nagyobb lehet a tél folyamán. A növényevő állatok is jobban fenyegetik őket, főleg fiatal korukban. A levelektől való megszabadulás egyben a növényevő rovarokat is eltávolítja a növényről. Ezzel szemben az örökzöldeknek folyamatos munkával kell a rajtuk keletkezett károkat kijavítaniuk, ami több energiát emészt fel, mintha egyszerűen elveszítené és újranövesztené leveleit.

Ha érdekel a természet, lapozd fel a Tudománybúvár-sorozat Föld élővilága vagy a Mi MICSODA sorozat Fák című kötetét.



www.mimicsoda.hu